Debut i ringen för modiga veteraner

Kerstin Brolin från Tomtebogatan slår med vänstern mot BK Narvas tränare Ronja Ohls. I bakgrunden syns Lotta Henriksson, Lars-Åke Weman, tränaren Ursula Ohls och Nisse ”Tomten” Jonson.
Kerstin Brolin från Tomtebogatan slår med vänstern mot BK Narvas tränare Ronja Ohls. I bakgrunden syns Lotta Henriksson, Lars-Åke Weman, tränaren Ursula Ohls och Nisse ”Tomten” Jonson.
Mer än varannan pensionär motionerar inte alls. Det vill Narva boxningsklubb ändra på.

I förra veckan höll klubben öppet hus med en chans för 60-plussare att ”prova på” i ringen.

– Prova på? Äh, jag ska motionera! säger Nisse ”Tomten” Jonson från Vanadisvägen medan han raskt byter sina lågskor mot gympa­dojor.

Han är gammal badmintonspelare på elitnivå (15 SM-guld för AIK) men boxning ska han nu, 87 år gammal, testa för första gången.

– Jag fick en inbjudan i datan och blev nyfiken, säger han och visar upp ett utskrivet mejl från SPF. Boxning är en jäkla bra träning tror jag.

Det tror så klart även Narva BK:s ordförande Hans Lindahl. Det var han som tog initiativ till boxning för ”grå pantrar”.

– Man tränar kondition, styrka och koordination. Jag vill få i gång många pensionärer. De kan ju träna på dagtid när lokalen annars ofta står tom, säger han.

Inför premiären var Hans Lindahl en aning nervös. Han hade skickat inbjudan till flera pensionärsföreningar, men hade ingen aning om hur många intresserade som skulle dyka upp.

– Många tror nog att det här är ett ställe där vi är och dammar på varandra. Ja, det gör vi ju ibland, men inte i den här kategorin. Jag hoppas att några modiga vågar sig hit.

Och visst. När Nisse ”Tomten” Jonson med viss möda äntrar ringen, genom att rulla sig in under det lägsta av de tre repen, är en handfull andra pensionärer redan på plats.

Tränaren Roger Pettersson, tiofaldig svensk mästare som aktiv, inleder med uppvärmning och koordinationsövningar.

– Det här är som dans, säger Nisse ”Tomten” Jonson, när han och tränaren Ursula Ohls snurrar ömsom höger- och ömsom vänstervarv med händerna ihopflätade och uppsträckta i luften.

Efter en stund plockas handskar fram. Roger Pettersson visar hur en gard ska se ut innan alla i ringen paras ihop två och två och får testa raka slag, krok och uppercut.

Kerstin Brolin från Tomtebo­gatan tvekar först inför att ta i för fullt men smäller snart på för allt vad hon är värd – med ett allt bredare leende på läpparna – i tränaren Ronja Ohls skyddande gard.

Efter passet pustar Kerstin Brolin ut tillsammans med väninnan Lotta Henriksson från Rödabergsgatan.

Båda tänker komma tillbaka när boxningsträningen för pensionärer börjar på allvar, tisdagar och torsdagar från och med denna vecka.

Hans Lindahl är nöjd med uppslutningen, totalt tio kom till Narvas öppna hus, men hoppas att skaran ska utökas.

– Vi kör i gång och så får vi se. De som var här i dag kanske tar med sig kompisar nästa gång. Det är nog så det funkar, precis som med ungdomar.

Fakta

Hårda slag mot huvudet förbjudna

Narva Boxningsklubb bildades på Svea Livgarde på Östermalm 1930 och flyttade till Frejgatan i Vasastan 1998.

Klubben har cirka 250 medlemmar varav 25 är tävlingsboxare.

I förra veckan startade Narva boxningsträning för 60-plussare. Den fortsätter nu med två pass i veckan. Inga förkunskaper krävs. Utrustning, utöver vanliga motionskläder, finns att låna. Hårda slag mot huvudet är bannlysta.