Delryd i tuff strid om UVM-biljett

Fabian Delryd, Täby IS, kvalificerade sig för ungdoms-VM när han i Högsbospelen klarade 2,08 i höjdhopp.

Om det blir han som får åka till Ukraina avgörs i en nervig trekamp.

Täbytalangen Fabian Delryd klarade 2,08 vid Högsbospelen förra helgen. Han fick på en praktträff och uppskattade själv att han var uppåt 2,15–2,20 i hoppet. Av den anledningen var han besviken över att det inte blev mer än 2,08 den dagen.

– Lite motivation försvann efter att jag hade slagit mitt personliga rekord. 2,12 funkade inte.

Blev det för många ryggdunkar när kvalgränsen var klarad?

– Ja, kanske.

2,08 var alltså kvalgräns för att få delta på sommarens ungdoms-VM i Ukraina den 10–14 juli. Men om den räcker för en biljett är mer osäkert. Ytterligare två killar klarade nämligen 2,08 den gångna helgen: Henrik Thoms, Hanvikens SK, gjorde det i Stefan Holm-spelen i Kil och Oskar Lundqvist, Upsala IF, gjorde det i Sollentuna.

Endast två hoppare kommer att få åka till ungdoms-VM.

– Det här är en bra härva för mig som ledare. Jättespännande att se vad killarna gör närmaste två veckorna. Jag kommer att gå på resultat, men också titta på hopparnas formkurva, säger Johanna Axelsson, ledare för 17-årslandslaget.

Skulle alla tre ligga på samma resultat och visa samma form så är det åldern som avgör och 97:an Lundqvist får stanna hemma.

Fabian siktar dock på att hoppa högre innan förbundsledningen ska namnge två UVM-hoppare den 24 juni eller den 1 juli.

Trots revanschsug fick han i helgen kapitulera på 2,07 och stannade på 2,04 i Sollentuna.

– Jag har högre höjder i kroppen och trodde att det skulle komma i dag, men jag fick aldrig tekniken i ribbpassagen att fungera.

De närmaste veckorna ska han delta i ytterligare två bra tävlingar, bland annat i Uppsala dit även de värsta konkurrenterna kommer.

För drygt ett år sedan jublade Fabian Delryd över att i ungdoms-SM inomhus ha klarat två meter för första gången. Då talade han om att bli ”nummer ett i världen”.

Han viker inte från den målsättningen i dag. Ett led på vägen är ungdoms-VM.

– Jag ska till Ukraina, säger Fabian Delryd.