(rubrik saknas)

Det har blivit dags för Vallentuna Hockey att lämna driftbolaget och golfbanan. På bilden Johannesbergs Golf & Country clubs klubbhus.
Det har blivit dags för Vallentuna Hockey att lämna driftbolaget och golfbanan. På bilden Johannesbergs Golf & Country clubs klubbhus.

Det är golfklubben Johannesbergs Golf & Country club (JGCC) som har begärt driftbolaget på banan, Johannesberg Sports AB (JSAB), i konkurs.

2010 köpte Vallentuna BK in sig i JSAB. Drygt ett år senare, vid årsmötet hösten 2011, sa VBK:s medlemmar nej till fortsatt ägande av golfbanan.

Sedan beslutet har VBK:s styrelse ägnat ett halvår åt att hitta en köpare av JSAB.

Medlemmarna i JGCC erbjöds att köpa bolaget men tackade nej. Bo Stenviken, ordförande i klubben, berättar att man då hade insyn i hur illa ställt det var med bolaget.

– Vi är 180 medlemmar i dag, för ett år sedan var vi 380. Att köpa JSAB vore vanvettigt, säger Bo Stenviken.

VBK:s nya styrelse, som tog över hösten 2011, har även sökt andra intressenter.

– Vi har sökt en lösning som skulle vara bra för alla parter. Inte minst för markägaren och Swedbank som blir de stora förlorarna vid en konkurs, säger Staffan Nilsson, kassör i VBK.

Det finns en risk att VBK kan drabbas ekonomiskt om det blir en konkurs. För att rädda JSAB gick VBK i vintras in och köpte maskinerna som ingick i JSAB för cirka 430 000 kronor.

Blir det konkurs sitter klubben alltså med diverse speciella gräsklippare och andra redskap som kan säljas. VBK:s styrelse tror att en försäljning kan ge tillbaka klubben pengarna.

Staffan Nilsson tycker dock att det främst finns en heder att värna.

– Vore det för ekonomin skulle en konkurs i morgon vara det enklaste, då skulle vi slippa den här olustiga historien. Det affären hittills kostar oss, klubben, är inte pengar utan energi.

VBK:s styrelse anser att man har försökt lösa situationen, men att golfarna agerat tvärtom. Styrelsen i JGCC har avrått medlemmarna från att betala den årliga spelaravgiften till JSAB – något som Bo Stenviken i dag försvarar.

– Hela 2011 försämrades underhållet av anläggningen, speciellt efter sommaren. Och personalen, banarbetarna, har inte fått ut sin lön. Vad annat kan vi göra än att avråda, säger han.

Längs riksväg 77 mellan Knivsta och Rimbo har JSAB en skylt med avgiften 350 kronor för spel på banan. Flera gånger har beloppet målats över och ersatts med 100 kronor. Därmed har mindre pengar än beräknat inkommit i JSAB.

– Vi i klubben har inget med det att göra, säger Bo Stenviken.

– Vuxna människor som utnyttjar barn och ungdomar i Vallentuna Hockey, suckar Staffan Nilsson. Så cyniskt. Det finns ingen segrare i detta, vi önskar ett värdigt slut och att vi därefter kan lägga all energi på ishockey igen.

Bo Stenviken förnekar inte att det finns en möjlig köpare av JSAB. Denne lär dock avvakta tills aktiebolaget försatts i konkurs.

– Personligen skulle jag må skitdåligt om golfmedlemmarna i JGCC ekonomiskt tjänar på att försätta JSAB i konkurs, säger Staffan Nilsson.

Fakta

Den 5 juli behandlas Johannesberg Sports ärende i Norrtälje tingsrätt

Sommaren 2010 presenterade VBK:s dåvarande ordförande tillika klubbchef för Johannesbergs golfklubb en idé om hur klubbarna kunde hjälpa varandra. Bland annat skulle personal arbeta med golf sommartid och ishockey vinter­tid. Aktiebolaget skulle även få in likvida medel vid två tidpunkter i stället för vid en.

VBK:s styrelse sa först nej, men vände sedan och VBK övertog driftbolaget Johannesberg Sports AB. Medlemmarna rasade mot beslutet som dock fattades av en majoritet på årsmötet. I avtalet förband sig VBK att årligen betala 100 000 kronor i fem år mot att man var ägare av driftbolaget och banan.

Före årsmötet 2011 lämnade VBK:s ordförande såväl klubben som rollen som verksamhetschef för JSAB. En helt ny VBK-styrelse ärvde ett bolag i kris och dessutom ett medlemsbeslut om att klubben skulle avyttra golfbanan.

Den 8 juni möttes VBK och JGCC i Norrtälje tingsrätt sedan golfklubbens styrelse ansökt om att sätta aktiebolaget JSAB i konkurs.

Den 5 juli ska ärendet tas upp igen.