Den hjälpsamma centern

Frida Ekdahl med guldhjälm och SM-medaljen. Hon har precis skrivit ishockeyhistoria.
Frida Ekdahl med guldhjälm och SM-medaljen. Hon har precis skrivit ishockeyhistoria.
Frida Ekdahl arbetar på Västbergaskolan i Hägersten.
Frida Ekdahl arbetar på Västbergaskolan i Hägersten.
När Djurgårdens ishockeydamer vann SM-guld blev de historiska. En av spelarna, Frida Ekdahl som är uppvuxen i Danderyd men bor nu i Bromma berättar om sin roll i laget och livet utanför idrotten.

När Mitt i träffar Djurgårdens, Frida Ekdahl är hon på sitt arbete på Västbergaskolan i Hägersten. För Frida är detta ingen vanlig måndag. Det är den första måndagen efter att hon har varit med och skrivit ishockeyhistoria. Under lördagen vann hon och de övriga spelarna i Djurgårdens damlag SM-guld för första gången. Frida har knappt hunnit att smälta alla intryck från segerhelgen men ryktet har redan hunnit sprida sig på skolan. Vart hon än går kommer barn fram till henne för att ge henne en kram och gratulera till segern.

– Jag är oerhört stolt och glad över att vi vann. Det har varit målet hela säsongen, egentligen var det målet redan förra säsongen men då föll vi i semin. Det fanns inte att vi skulle förlora i år, säger Frida och ler brett.

”Vi är väldigt starka som grupp”

Hela laget har gjort en säsong ingen av dem kommer att glömma. Även om inte Frida spelade i finalmatchen är hon en stor bidragande del till vinsten.

– Vi är väldigt starka som grupp, flera olika saker har bidragit till det. Om jag inte spelar kan jag ändå bidra med energi och glädje till de andra när de spelar bra, säger Frida som även har ett extra öga för de yngre på träningarna, säger hon.

En förebild

Hjälpsamheten från träningarna går hand i hand med hennes arbete där hon hjälper barn med både skolarbete och fritidsaktiviteter. Innan det arbetade Frida med äldrevård och säger att hon tycker om att arbeta med människor, framförallt barn som hon gör nu. Där hon kan vara en förebild, det passar hennes personlighet.

– Jag är en lugn och avslappnad person och under matcher försöker jag peppa och sprida rätt typ av energi i laget. Jag har bra kontakt med alla men framförallt flera som är yngre än mig. På träningen utanför isen har jag inga problem att hjälpa den som känner sig osäker i någon övning på gymmet till exempel.

Kombinerar jobb och idrott

Frida har en förmåga att kombinera både jobb och ishockeyn då hon kan koppla bort det ena när hon utför det andra. Hon berättar att det är en fördel, speciellt om mycket rör sig i huvudet eller om hon haft en mindre bra dag. Då behöver inte det ta fokus ifrån nästa uppgift.

– När jag kliver ut på isen kopplar jag om och går in för uppgiften till 110 procent. Alla andra tankar försvinner vilket blir som en mental utrensning. Det är bra då jag behöver både vara fokuserad och kunna slå ifrån mig negativa saker som påverkar mitt humör, säger Frida samtidigt som hon visar upp sin guldhjälm och medaljen till ett par barn som kommit för att gratulera.

Vill satsa på hockey

Nu är säsongen över och hur nästa säsong ser ut är ännu inte klart. Fridas kontrakt i Djurgården går ut men hon är bestämd att hon vill satsa på ishockeyn.

– Jag ska bara njuta av det här och vara ledig. Vila mycket, det har varit en hektisk säsong med mycket känslor där allt kulminerades i segeryran. Sedan får vi se vad som händer, säger Frida och pustar ut med hela kroppen.

 

Fakta

Frida Ekdahl

Ålder: 24
Bor: Bromma
Moderklubb: DE (som senare blev SDE)
Aktuell med: Svensk mästarinna i ishockey med Djurgården.