Deras spegeldans kan ha segerchans

Den vita handsken symboliserar en spegel, och ingår i Haninge Dansstudios tävlingsnummer ”Mirror, mirror”.
Den vita handsken symboliserar en spegel, och ingår i Haninge Dansstudios tävlingsnummer ”Mirror, mirror”.
Haninge Dansstudio tävlar i helgen om att utses till Sveriges bästa dansskola.

Man gör det med show­dans­numret ­”Mirror, mirror” som inne­håller ­ämnen som mobbning och utseendefixering.

Det är extraträning i Haninge Dansstudio. 15 svartklädda tjejer i åldrarna 9–17 år finputsar showdansnumret ”Mirror, mirror”. På högerhanden har de en vit handske som ska symbolisera en spegel.

– Tjejerna stirrar sig blinda i spegeln och ska verka utseendefixerade, säger My Persson som är numrets koreograf tillsammans med Jenny Nordström.

Mirror betyder spegel på engelska, och Haninges dansnummer syftar givetvis på ”Spegel, spegel på väggen där. Säg mig vem som vackrast i landet är” från sagan om Snövit.

Det cirka tre minuter långa numret innehåller en sorts ringdans. En yttre cirkel av lite äldre och tuffare tjejer omringar några rädda småtjejer.

– Vi ska föreställa mobbare, säger 14-åriga Sofia Rehlin. Det känns lite obehagligt i början när jag måste låtsas slå en mindre tjej. Men sedan tar småtjejerna för sig, och på slutet kastar vi speglarna och alla blir självständiga.

Sofia säger att hon inte har någon personlig erfarenhet av mobbning.

– Men vi pratar mycket om det i skolan. Och utseendefixering finns det mycket av på internet. Jag tycker att man ska sluta titta i spegeln och i stället lyssna till sig själv.

Med detta nummer ska Haninge Dansstudio tävla i helgens stortävling Streetstar i Dansens hus vid Norra Bantorget i Stockholm. Dansstudion ställer upp i showdansgrenen, och där tävlar 24 lag från hela landet om att bli utsedda till Sveriges bästa dansskola.

– Vi kan alltid hoppas på seger, säger Sofia.

My Persson tror att chansen är god.

– Vi har ett tema som är väldigt nutida. Fast visst är det tuff konkurrens med flera lag som har äldre dansare än Haninge.

Sofia Rehlin har dansat sedan hon var 5 år, men detta blir första gången hon tävlar inför publik och domare.

– Det känns både kul och lite nervöst. Fast jag har ju dansat på en scen förut, och även spelat teater.

Domarna i juryn bedömer koreografi, teknik, musikalitet, komposition, kostym och dansglädje. Det är givetvis viktigt att komma ihåg alla steg och rörelser som ska utföras under numret.

– Det blir minuspoäng om någon gör fel, säger Sofia. Själv är jag van att lära in koreografi.

För att minimera risken för misstag har samtliga tjejer fått hem en dvd med dansnumret som de kan öva på.

Haninge Dansstudio ställer upp med två lag i samma klass i helgens stortävling. Sofia Rehlin dubblerar, och är också med i laget som gör showdansnumret ”Skatorna”. Där har koreografen gått ut på gator och studerat hur skator beter sig.

Fakta

Haninges showdansare vill bli bäst

Haninge Dansstudio har 750 elever samt 25 danslärare och assistenter.

I veckoslutet ställer två lag från Haninge Dansstudio upp i tävlingen Streetstar i grenen ”Dance School Challenge”. Sveriges bästa dansskola ska utses.

Haninges två lag består av tjejer i åldrarna 9–17 år. Numren heter ”Mirror, mirror, och ”Skatorna”.

Detta är en av landets största showdanstävlingar med 24 deltagande lag.