ANNONS

Deras utmaning ska få ut folket i skogen

IFK Lidingös orienterare utmanar alla att ge sig ut i skogen och leta kontroller. Från vänster Petter Boding, Øystein Kvaal Østerbø, Elin Jarlemark, Helena Karlsson, Ebba Ganslandt, Tomas Tapper.
IFK Lidingös orienterare utmanar alla att ge sig ut i skogen och leta kontroller. Från vänster Petter Boding, Øystein Kvaal Østerbø, Elin Jarlemark, Helena Karlsson, Ebba Ganslandt, Tomas Tapper.
Lidingöborna borde dra åt skogen.

Lidingö Challenge är en satsning som ska locka unga och gamla att börja med orientering. En gratiskarta kommer i brevlådan strax före påsk.
ANNONS

– Vi vill få fler att börja orientera och komma ut i skogen. Du kan göra det i ditt eget tempo eller tävla mot andra, säger IFK Lidingö SOK:s norska landslagsstjärna Øystein Kvaal Østerbø.

Han ansvarar för kartan och banläggningen i klubbens satsning Lidingö Challenge. Man bjuder in, eller utmanar, öns samtliga invånare. En skalenlig riktig orienteringskarta ska delas ut till alla hushåll i kommunen vid två tillfällen i år med start strax före påsk. Kartan kan också hämtas på flera ställen på ön, exempelvis på sjukhus och bibliotek.

Lidingö Challenge är gratis, och ska pågå i tre år till att börja med.

– Det här gör vi för att ge tillbaka något för att klubben och Lidingöloppet får låna ön. Vi vill dela med oss, säger Tomas Tapper i IFK Lidingö SOK:s styrelse. Vi riktar oss till alla som vill röra på sig.

Tapper hoppas att redan aktiva löpare eller orienterare ska blandas med unga och gamla nybörjare.

– Vi vill gärna se glädjen hos de som hittar kontrollerna, eller frustrationen hos de som missar.

Det kostar givetvis en hel del att trycka kartor och distribuera dem till öns cirka 21 500 hushåll under tre år. Beräkningen är att det går på 250 000–300 000 per år. En privat stiftelse står för hälften, och IFK Lidingö SOK för den andra halvan.

– Det har vi råd med, säger Tomas Tapper.

Klubben får stora intäkter genom Lidingöloppets olika tävlingar. Men totalt cirka 400 000 kronor på tre år är ändå en stor utgift. Frågan är vad klubben tvingas nedprioritera för att ha råd.

ANNONS

– Inget, säger Tapper. Sådana här satsningar finns i budgeten.

Totalt placeras det ut 120 kontroller runt hela ön. De finns där hela året, och de som är sugna kan ge sig ut när som helst och i sin egen takt pricka av dem med hjälp av kartan.

– Man behöver ju inte springa. Det går så klart bra att promenera själv eller med hunden i de fina spåren i lättorienterad terräng.

Man kan också tävla mot andra i åtta deltävlingar, eller etapper. Start och mål är på åtta olika ställen med start den 29 april vid Grönsta gärde, och avslutning den 16 september i Brevik.

Då kommer det att finnas funktionärer på plats som bland annat lånar ut tidtagningspinnar som används till att stämpla vid kontrollerna.

Banan är 5 kilometer med tio kontroller, och banan för barn är 2 kilometer med fem kontroller.

Förutom de åtta etapperna arrangeras även en våravslutning med äventyrsorientering den 27 maj, och final blir det den 5 oktober vid Grönsta gärde.

– Då bjuder vi på musik och otroligt billig varmkorv, lovar Tomas Tapper.

Fakta

Premiäretappen vid Grönsta gärde

Lidingö Challenge är IFK Lidingö SOK:s utmaning till alla Lidingöbor att ge sig ut och orientera.

Det blir åtta tillfällen att prova på med funktionärer på plats. Etapp 1 den 29 april går vid Grönsta gärde. Den sista etappen går den 16 september i Brevik. Det är gratis att delta.

Banlängd: 5 eller 2 kilometer.

Samtliga hushåll på ön får en orienteringskarta i brevlådan strax före påsk.

ANNONS