Täby FK i derby mot IFK Stocksund på lördag

Täby FK
Täby FK:s herrar jublar sedan de säkrat seriesegern i division 3 hösten 2017.
I morgon är det derbydags i division 2 norra Svealand då Täby FK tar emot IFK Stocksund hemma på Tibblevallen. Båda lagen är nykomlingar i tvåan, och båda har inlett med fyra poäng i de två första omgångarna.

– Det är det stora derbyt för oss i år. Båda föreningarna är unga så det finns ingen historik mellan oss, vi har aldrig mötts tidigare, men det är klart att det blir en extra laddning. Många av spelarna känner varandra, flera har spelat ungdomsfotboll ihop, säger Stefan Karlsson, sportchef i Täby FK.

Båda föreningarna är unga, har mestadels unga spelare, och båda vann sin division 3-serie fjol, men det finns också stora skillnader, menar Stefan Karlsson.

80 procent egna produkter

– Vi är väldigt olika i grunden. IFK Stocksund startades som en ungdomsförening, men har sedan varit ganska aggressiva i sin seniorsatsning medan vi har nästan bara egna spelare. 80 procent i truppen har gått hela vägen från vår ungdomsfotboll till A-laget, säger han.

IFK Stocksund hade inget herrlag över huvud taget till och med 2016. Inför förra säsongen slog man sig ihop med Västeråsklubben Juventus IF och tog över deras plats i division 3, för att redan första säsongen avancera till tvåan.

Båda lagen obesegrade

Där har de inlett med seger i premiären, 1–0 borta mot Sundbybergs IK, och därefter 1–1 hemma mot Karlbergs BK.

Täby FK står också på fyra poäng efter 1–1 hemma mot Bollnäs Gif följt av storseger senast – hela 5–0 borta mot Gamla Upsala SK.

”Alla kämpar och triggar igång varandra”

Täby FK:s vänsterback Robin Blomgren hoppas att Täby FK:s starka fysik ska ge utslag i matchen.

– Under försäsongen har mycket fokus ägnats åt just kondition och styrka, vilket jag kan känna speglas i vår inställning på planen. Dels upplever jag att alla kämpar och triggar igång varandra, dels finns ett lugn kring att hårt jobb lönar sig även om det blir först under slutminuterna, säger han till klubbens hemsida.

Gott hopp om stor publik

Stefan Karlsson tror och hoppas att matchen lockar en stor publik.

– Vi hade knappt 150 på hemmapremiären. Nu är det derby och vädret kan nog locka nära extra. Jag tror på över 300 åskådare i alla fall, säger han.

Klockan 14 i morgon lördag är det avspark på Tibblevallen.