Hittade flytet sent i livet

Marcela Torres har på bara tre år blivit bäst i Sverige i artistisk gymnastik. Trots att hon började elitsatsa först vid 23 års ålder.  "Jag är väldigt snabb och explosiv. Det gör att jag många gånger kommer runt i hopp exempelvis, även om ansatsen blir helt fel", säger hon.
Marcela Torres har på bara tre år blivit bäst i Sverige i artistisk gymnastik. Trots att hon började elitsatsa först vid 23 års ålder. "Jag är väldigt snabb och explosiv. Det gör att jag många gånger kommer runt i hopp exempelvis, även om ansatsen blir helt fel", säger hon.
Marcela Torres hade aldrig tränat gymnastik på elitnivå. Vid 23 års ålder - när de flesta gymnaster gått i pension - bestämde hon sig för att satsa.

Nu väntar VM.

Hon är uppvuxen i Resistencia i nordöstra Argentina, blev blixtkär i svenske Karl och följde med honom till det lilla, frostnupna landet i norr.

– Jag blev jättekär och lämnade allt för att vara med honom, säger Marcela Torres och ögonen tindrar under den strama hårknuten när vi träffas i Åkeshovshallen.

Hon har tränat gymnastik i hela sitt liv, snäppet under elitnivå. 23 år gammal kom hon till Åkeshovshallen och frågade om inte Stockholm Top Gymnastics hade en plats i sin AG-grupp (artistisk gymnastik).

Den dåvarande huvudtränaren och landslagstränaren Staffan Söderberg, som numer tränar henne i All Star Gymnastics, var inte imponerad. ”Hon är jättedålig på barr”.

– Min nivå var hemsk, haha, men han sa: ”Visst, hon kan börja, så får vi se vad som händer”. Han trodde nog inte att jag kunde bli något, skrattar Marcela Torres.

Första året var hon avundsjuk på alla jätteduktiga 15-16-åringar som kunde göra jättesvåra saker på varenda träning. Tankarna malde i huvudet, ‘oh my god, jag vill göra samma saker som dem’. Kroppen skrek i protest.

– De flög, jag kunde inte följa dem, jag var gammal, säger Marcela och grimaserar.

Hon gjorde en övning, sen skakade hela kroppen. Det tog ett år, sen började hon komma ikapp. Hon visade Youtube-klipp för Staffan Söderberg. ”Det här och det här vill jag göra. Han sa: ”Okej, men du kan ju inte göra det här än”. Två veckor senare satt övningen där.

23 år gammal, när de flesta gymnaster gått i pension bestämde Marcela sig för att elitsatsa.

– Jag sa till min tränare att jag ska bli svensk mästarinna.

I våras kom det första SM-guldet i mångkamp; hopp, bom, barr och fristående. Nu väntar VM. Marcela är uttagen som reserv och ska vara redo att hoppa in vid skada.

– Jag blev glad såklart. Men reserv? Jag tränade väldigt mycket för att, komma med i laget – det var mitt mål. Sen efter ett tag började jag tänka ”Jag är första reserv, jag ska till VM. Yeey”.

Som vuxen elitgymnast får Marcela inget ekonomiskt stöd och tackar gud att hon har en pojkvän som hjälper henne. Att jobba 5-6 timmar och sen träna nästan lika länge är tufft.

– Då tänker jag på vart jag ska. Jag ska till OS i Rio, säger Marcela Torres.

Fakta

Designar sina egna gympadräkter

Namn: Marcela Torres.

Ålder: 25.

Familj: Sambon Karl Henning.

Bor: Huvudsta.

Klubb: All Star Gymnastics.

Störst hittills: SM-guldet i mångkamp i våras.

Aktuell: Reserv i svenska landslaget i VM i artistisk gymnastik i Glasgow 23 oktober – 1 november.

Kuriosa: Brukar dyka upp i Åkeshovshallen i egendesignade gymnastikdräkter. Drömmer om att lansera ett eget märke.