Det är gyllene tider för gym på Lidingö

Träningskompisarna Kicki Segert och Viktoria Wård kör hårt. De tillhör en växande folkrörelse; de som väljer att träna på gym.
Träningskompisarna Kicki Segert och Viktoria Wård kör hårt. De tillhör en växande folkrörelse; de som väljer att träna på gym.
Förr förknippades gym ofta med stora starka män som tränade i murriga källarlokaler.

Nu är det andra tider. Det råder en boom för gymträning i hela Sverige, inte minst på Lidingö.

Viktoria Wård och Kicki Segert tränar så att svetten lackar. Samtliga muskelgrupper ska få sig en rejäl omgång i de många olika maskinerna.

– Vi tränar för att må bra och samtidigt har vi roligt, säger Killingebon Kicki Segert.

Hon har nära till nyöppnade M3Gym i Gåshaga.

– Jag gillar att dansa zumba och kom hit för det. Men nu passar jag på att träna styrka också när jag ändå är här.

Träningskompisen Viktoria Wård från Käppala är på gymmet tre gånger i veckan.

– Att träna på gym är ett gammalt intresse som jag har kommit tillbaka till. Man kan säga att det är ett sätt att förlänga livet.

M3Gym öppnade för drygt sex veckor sedan och har redan över 700 medlemmar som köpt årskort.

– Det är långt över förväntan, säger delägaren Benny Johansson.

Medlemmarna har totalt 600 kvadratmeter att träna på, allt från yoga och dans till traditionell styrketräning med hantlar och skivstång.

Benny Johansson är en veteran i gymbranschen. Han har tränat i 26 år och ägt gym de senaste 15 åren. Mycket har skett under tiden, både på Lidingö, i Stockholm och hela Sverige.

– I början fanns mest källargym. Det var en lite skrämmande miljö för många som ville börja träna. Numera fylls gymmen av den stora bredden, inte minst av kvinnor och äldre som uppskattar att miljön är ren och fräsch och att det finns så många olika träningsformer.

Att det råder en boom för gym råder ingen tvekan om. Enligt FRISK (friskvårdsföretagens branschorganisation) går utvecklingskurvan stadigt uppåt. Man beräknar att 15–18 procent av alla svenskar tränar på gym.

Det märks inte minst på Lidingö. Gymmen och medlemmarna ökar i antal. M3Gym är nyöppnat. I söndags nyinvigdes SATS Dalénum efter ombyggnationen där ett helt nytt plan tillkommit.

– De lokaler vi hade tidigare räckte inte till för våra 2 700 medlemmar, säger platschefen Camilla Fjaestad. Nu har vi lokaler där man kan träna allt.

Hon ser absolut en gymboom.

– Det är en trend. Vi har många företagsavtal. De ser vinster med att personalen tränar, det gör att antalet sjukdagar minskar.

Ett annat exempel på det ökande intresset är att gymföretaget Nordic Wellness i mars på Larsbergs torg öppnade sin andra klubb på Lidingö för att få plats för nya medlemmar.

Gym utomhus blir allt populärare. De är kostnadsfria och öppna för alla året runt. Lidingö stad har hittills byggt fyra stycken.

– Byggandet av utegym har exploderat i många kommuner, säger Renato Petéh, anläggningsingenjör på Lidingös kultur- och fritidsförvaltning.

Fakta

Gott om gym både inne och ute

Friskis&Svettis är störst på Lidingö med drygt 5 000 medlemmar.

SATS är näst störst med 2 700 medlemmar. Nordic Wellness har två klubbar med totalt 2 600 medlemmar.

Övriga gym för allmänheten är M3Gym, Miramadi, Bosön, Stockby motionsgård, Lidingövallen och Gångsätrahallen.

Utomhusgym finns vid Högsätra, Kottlasjön, Stockby och Rudboda.