Det har blivit inne att träna styrka ute

Sofia Wadell, Johanna Walter och My Aggefors testar det nya utomhusgymmet i Sven Tumbas park.
Sofia Wadell, Johanna Walter och My Aggefors testar det nya utomhusgymmet i Sven Tumbas park.
Botkyrkas första utomhusgym i Sven Tumbas park får en stark trea i betyg av Mitt i:s testpanel, en trio nybakade svenska mästarinnor i IFK Tumba Handboll.

Roligast är rodd­maskinen, tycker tjejerna.

Allt fler vill kombinera powerwalken eller löprundan med styrketräning utomhus. Botkyrka kommun möter efterfrågan genom att bygga utomhusgym. Tre är redan klara, i Sven Tumbas park, på Brantbrinks IP, samt vid Fittja strand.

Ytterligare två är på gång. Det ena ska placeras i Lida gård och byggas i trä för att smälta in i naturen, det andra i Norra Botkyrka. Var är inte bestämt.

– Det blir antingen på Brunna IP eller på Kärsby äng, säger Kenneth Jansson, anläggningsansvarig på idrottsförvaltningen.

– Vi äger dock inte marken i Kärsby, det gör Stockholm Vatten. Vi har skötselavtal på marken. Kärsby vore ett bra val eftersom många från Norra Botkyrka motionerar i området, säger Kenneth Jansson.

Det första utomhusgymmet mellan lekparken och fotbollsplanen i Sven Tumbas park stod klart i våras och består av tre träningsmaskiner utrustade med tre funktioner vardera.

Nio personer kan träna samtidigt med den egna kroppen som motstånd.

– Alla kan träna här, från pensionärerna i äldreboendet Silverkronan till eleverna på Tunaskolan, säger Kenneth Jansson.

För att ytterligare sätta fart på Tumbaborna funderar kommunen på att mäta och märka upp asfalten i en kilometerlång slinga runt parken och sätta upp ett tidtagningsur för den som vill löpträna och klocka sin tid.

Lokaltidningens testpatrull som består av tre flickor från IFK Tumba Handbolls 98-lag som nyligen vann SM gillar idén att styrketräna utomhus.

– För vardagsmotionärer är det perfekt, säger Sofia Wadell.

Men inte för er?

– Om man idrottar på hyfsat hög nivå är det nog bättre att gå till sitt vanliga gym, säger Johanna Walter diplomatiskt.

Tränaren Tomas Aggefors tror ändå att utegymmet kommer att nyttjas av IFK Tumba, särskilt i de lägre åldrarna, i början av styrketräningskarriären.

– Vissa av redskapen som sit-ups, chins och triceps kör vi redan. De passar bra som ren cirkelträningsaktivitet utomhus.

Testpatrullens betyg blir en stark trea. Instruktionerna är bra, roddmaskinen rolig. De saknar dock ett par funktioner.

– Det borde vara mer benträning och kanske en bröstövning, säger de.

Det finns visserligen en maskin för benträning, en form av sittande cykling. Men när tjejerna sätter sig på den för att testa går den knappt att rubba.

– Det kanske är något med inställningarna. Annars är det bara att hoppas att kommunen sköter underhållet också och inte bara sätter upp något och låter det förfalla, säger Tomas Aggefors.

Fakta

Kina inspirerar till utomhusträning

Botkyrka kommun har fått in tio medborgarförslag med önskemål om utomhusgym. Fem stycken sätts upp till en kostnad av 450 000 kronor.

Inspirationen kommer från Sydeuropa och Kina där utomhusgym är vanligt förekommande.

Idrottsförvaltningens chef Roger Vintemar öppnar för att fler utomhusgym kan byggas framöver. Men innan dess ska de fem första utvärderas.