Min lokala hjälte

Det våras för tjejhockeyn i Sundbyberg

flickhockey sundbyberg
Flickhockeyskolan lockar allt fler tjejer att testa hockey i Sundbyberg. Nästa år hoppas Sundbybergs IK på att kunna starta ett lag för flickor födda 2007–2009.
I söndags var det internationella flickhockeydagen, och den firades rejält i Tulehallen där Sundbybergs IK Hockey och AIK damhockey bjöd på en heldag för tjejer.
– En lyckad dag! säger Per Håkansson, ansvarig för skridsko- och hockeyskolan i Sundbybergs IK.

Sundbybergs IK började med flickhockey för två år sedan, berättar Per Håkansson.

– Vi bjöd in tjejer till hockeyskolan innan också, men vi upptäckte att många slutade ganska snabbt. När vi har en egen flickverksamhet kommer fler och de stannar längre, säger han.

Redan första deltog 25–30 flickor på tjejhockeyskolan och lika många dök upp året därpå, i fjol.

– Det är småtjejer som kommer och provar på. En del vill bara lära sig att åka skridskor, andra stannar och börjar spela ishockey, säger Per Håkansson.

För att få ytterligare fart på flickhockeyn i Sundbyberg hörde klubben av sig till AIK och föreslog ett samarbete – och storklubben nappade.

– AIK kommer att hjälpa till med våra träningar i flickhockeyn, tillsammans med våra egna ledare.

Två av spelarna från AIK:s damlag, landslagsspelarna Linnea Bäckman och Sara Hjalmarsson, var med i Tulehallen i söndags då det först var skridskodisco och sedan allmänhetens åkning öppet för alla innan det blev en timme med riktad hockeyskola för tjejer födda 2002–2009. Därefter spelade AIK:s damjuniorer en historisk match mot Almtuna – den första dammatchen någonsin i Sundbybergs IK:s 72-åriga hockeyhistoria.

– Den hade vi som grädde på moset, för att visa att tjejer kan spela hockey. Främsta syftet med dagen var att synliggöra tjejhockeyn och ge många chansen att prova på, säger per Håkansson.

Tjejhockeydagen i Tulehallen blev lyckad och nu smids stora planer i Sundbybergs IK.

– Ja, målet är att nästa säsong kunna starta ett flicklag för 07:or, 08:or och 09:or, säger Per Håkansson.