Discodrottningar långt ifrån Travolta

Genrep i högsta tempo inför helgens SM i discodans. Från vänster är dansarna Erika Trygg, Louisa Bellil (längst bak), Julia Modée och Sofia Grefveberg.
Genrep i högsta tempo inför helgens SM i discodans. Från vänster är dansarna Erika Trygg, Louisa Bellil (längst bak), Julia Modée och Sofia Grefveberg.
John Travolta var discogolvets kung i filmer från 1970-talet.

Men hans moves var något helt annat än det tjejerna i Lidingö Danscenter ska visa upp i helgens discodans-SM.

Louisa Bellil skruvar upp volymen och pumpande technomusik flödar ur högtalarna.

– Och så ler vi jättemycket, tjoar hon.

Det är discodans som gäller för stunden i Lidingö Danscenter i Torsvik. Ett gäng tjejer ler, skrattar och dansar i högt tempo med massor av energi. De tränar inför helgens SM i Göteborg.

Den som tänker John Travolta och 1970-talsdisco är fel ute. Dagens discodans är utvecklad från hiphop. Det är full fart från början till slut, och musiken är speedad. Tjejerna vevar på med armarna och kickar med benen, allt i takt till musiken.

– Det gäller att sticka ut ordentligt så att domarna ser en, säger 16-åriga Julia Modée. Jag ler hela tiden under dansen och visar att jag har roligt. Kläderna är viktiga, och man måste ha bra kondition.

Julia är en av tolv tjejer från ­Lidingö Danscenter som ska tävla i SM.

– Det ska bli roligt, men konkurrensen är svår. Bästa chansen är i par där jag dansar med Erika (Trygg). Vi är bra på att göra ­likadana hopp och rörelser, och vi vann nyligen en tävling i Enköping.

Julia ställer även upp i singel och i grupp där sju dansare har samma koreografi, och ska utföra rörelserna samtidigt.

I singel är man inte ensam på dansgolvet, men det gäller att ha fokus på sitt eget uppträdande. Och framför allt vara beredd på att hålla takten. Tre domare går runt och synar deltagarna.

– Man vet inte på förhand vilken låt som kommer att spelas, säger Lidingös tävlingscoach Carolina Havervall. Men dansarna vet ändå vilket tempo som gäller.

Carolina har själv tävlat i discodans i SM, EM och VM. Hon vet vad som krävs för att lyckas.

– Att dansa bäst och synas mest! Rörelserna ska vara skarpa och snabba, och det är bra att vara övertydlig i steget. Det finns vissa grundsteg, eller pumpsteg, i koreografin. Men det finns även plats för improvisation.

SM-gänget från Lidingö innehåller både rutinerade dansare och de som är ganska färska. 11-åriga Alicia Leissner har discodansat i ett och ett halvt år.

– Jag tycker det är roligt eftersom det går så fort, och jag gillar musiken, säger hon.

Alicia tävlar i en rosa dräkt med vita fransar. På SM är det singeldans som gäller.

– Det känns lite nervöst. Jag har bara tävlat en gång förut, och jag hoppas att jag inte kommer sist.

Cirka 1 200 deltagare från hela landet tävlar i SM. Av dessa är ett fåtal killar, och Lidingö har inte med en enda.

– Det är så få killar som dansar disco här på Lidingö. De kör mer street, säger Julia Modée. Disco är väl tjejigt, och det är viktigt att vara vig när man hoppar.

Fakta

Fyra olika grenar

SM i discodans avgörs fredag-söndag i Göteborg.

Grenarna är singel, par, grupp och formation.

Deltagarna från Lidingö Danscenter är Louisa Bellil, Erika Trygg, Julia Modée, Sofia Grefveberg, Sophie Almkvist, Paulina Azelius, Alicia Leissner, Lina Nilsson, Sara Lovén, Ellika Gustafsson, Isabella Velazco, Olivia Bergman och coachen Carolina Havervall.