Djurexperten vill bli den tuffaste atleten

Eva-Marie Wergård tränar ofta på utegymmet i Stockby. Hon tar alltid med sina hundar Piraya, Ozelot och Bat.  Charlotte Schönbeck
Eva-Marie Wergård tränar ofta på utegymmet i Stockby. Hon tar alltid med sina hundar Piraya, Ozelot och Bat. Charlotte Schönbeck
Eva-Marie Wergård gillar djur och utmaningar.

Hon har tränat apor och tvättbjörnar. Med sina hundar tävlar den 32-åriga Högsätrabon i agility. Nu ska hon bli tv-kändis i ”Atleterna” som har premiär på lördag.

Eva-Marie Wergård tränar alla dagar i veckan. Det blir en mix av löpning, simning och cykling. Och så några pass i gymmet. Man måste ju vara stark för att tävla i swimrun och triathlon. Eva-Marie drömmer om att en gång kvala in till ”Ironman” på Hawaii.

I sommar har hon kört hårt på utegymmet i Stockby.

– Det passar så bra eftersom jag kan ta med mina hundar, säger hon.

Ozelot och Bat är border collies, och lille Piraya är papillon. Jyckarna håller sig lugna under mattes träningspass. Fattas bara eftersom de är väldresserade och tävlar i agility. Med Ozelot har Eva-Marie Wergård blivit VM-femma.

Hundarna har sina egna träningspass.

– Jag har får på Långängen som de vallar.

Eva-Marie älskar sina hundar, men i våras skildes de åt för ett tag. Matte åkte nämligen till Katrineholmstrakten för att tävla i SVT:s nya tävlingsunderhållning ”Atleterna”. Det första avsnittet sänds på lördag. Tävlingen är redan avgjord, och hur det går är superhemligt.

– Jag kan i alla fall säga att det var sjukt tufft och en livsupplevelse. Vi var 24 vinnarskallar som bodde tillsammans i ett hus.

Atleterna är ett nytt tv-koncept där 24 personer i par, en kvinna och en man, ska tävla mot andra par i tio idrottsgrenar som stavhopp, bågskytte, klättring och simning. Ett par åker ur i varje avsnitt tills ett enda återstår.

Rickard Olsson är tävlingsledare och Kajsa Bergqvist leder programmet.

– De var jättetrevliga och roliga. Rickard är riktigt rapp i käften.

Eva-Marie har alltid gillat utmaningar, så när pojkvännen Mikael föreslog att jag skulle söka till Atleterna tvekade hon inte. Det skulle visa sig vara riktigt, riktigt tufft att bli en av de 24 utvalda.

Totalt konkurrerade närmare 2 000 personer om platserna. Av dessa valdes 400 ut som fick göra tester.

– Det var tester i kondition och styrka, och samtal med psykologer. Vi sållades först till 200, sedan 50, och till slut var vi bara 24 kvar.

De tävlande har alla intressanta bakgrunder vilket säkert bidrog till att de blev utvalda. Här finns världsmästare i beridet bågskytte, poliser från insatsstyrkan, och dansare som varit med i Melodifestivalen.

Gemensamt är att alla är fysiskt och psykiskt starka.

Eva-Marie Wergård sticker ut i gänget genom att hon doktorerar i etologi som är läran om djurs beteende. Hon är även föreläsare i ämnet och egen företagare. Framtidplanen är att bli zoolog eller djurtränare.

– Tidigare har jag har jobbat på Borås djurpark och tränat apor, ökenråttor och tvättbjörnar.

Fakta

Atlet och expert på djurs beteende

Namn: Eva-Marie Wergård.

Ålder: 32 år.

Bor: Lägenhet i Högsätra. Uppvuxen i Borås där pojkvännen och särbon Mikael bor.

Aktuell: En av deltagarna i SVT:s nya tävlingsunderhållning ”Atleterna” vars första avsnitt sänds på lördag.

Doktorerar: I etologi som är läran om djurs beteenden.

Älskar: Att tävla i agility med sina tre hundar.