Ur-djurgårdaren Elliot Käck en evighetsmaskin

Elliot Käck Djurgården fotboll
Elliot Käck är en av endast två egna produkter i Djurgårdens allsvenska fotbollslag.
Elliot Käck Djurgården fotboll
Djurgårdens Elliot Käck spelade samtliga matcher från start i fjolårets allsvenska.
Vänsterbacken Elliot Käck kallar sig ur-djurgårdare. Han började i klubben som 6-åring och spelade fram tills han var 18. Efter några års frånvaro kom Käck tillbaka till Dif inför säsongen 2015.
– Det känns som att cirkeln är sluten, säger 27-åringen som ser fram emot den allsvenska premiären hemma mot Sirius den 3 april.

En tidig vårsol lyser över Kaknäs IP på Ladugårdsgärde. Spelarna i Djurgårdens allsvenska fotbollslag har just ätit lunch (kycklinggryta) efter träningspasset och rör sig nu mot bilparkeringen.

Vänsterbacken Elliot Käck dröjer sig kvar en stund.

– Det var första träningen i år här på vår anläggning. Konstgräsplanen är inte eluppvärmd, men nu gick det bra och det känns skönt att vara här.

27-åringen säger att Kaknäs känns som hemma och att det även känns som han spelat för klubben hela livet. Det sistnämnda är inte riktigt sant. Elliot Käck började som 6-åring i Djurgården eftersom pappa Leif är djurgårdare och familjen bodde på Östermalm.

Exil i sju år

Men när Käck var 18 år fick han inget A-lagskontrakt. Nu började en sju år lång exil i Värtan, Värmdö, Hammarby TFF och Sirius. Det gick riktigt bra för Käck i superettan med Sirius och Djurgården tog kontakt igen inför säsongen 2015.

– Det var andra klubbar som hörde av sig men jag sa till min agent att jag ville till Djurgården. Det kändes som att cirkeln slöts.

Elliot Käck spelade 19 allsvenska matcher för Djurgården 2015 varav tio från start. Förra säsongen var han rena evighetsmaskinen och spelade samtliga 30 matcher från start, något som endast ytterligare sex allsvenska spelare i andra lag mäktade med.

Är du ett fysiskt praktexemplar?

– Jag har fått den frågan förr. Jag är noga med att ta väl hand om kroppen och har nog bra gener. Och så har jag klarat mig från skador.

”Vi ska vara tokaggressiva”

Elliot Käck vann i fjol den interna assistligan med sex målgivande passningar. Han är offensivt lagd, snabb och har en känslig vänsterfot. Med nye tränaren Özcan Melkemichel lär offensivlustan inte minska.

– Han vill att vi ska kliva upp högt och vara tokaggressiva över hela banan. Jag kan inte säga att vi spelade så förra säsongen, men jag gillar det. Fast det gäller att vi är synkade i pressen, annars blir det jobbigt om bollen landar bakom oss.

Djurgården har allsvensk premiär hemma mot Sirius den 3 april på Tele2 Arena.


Läs mer om Stockholmsklubbarnas talangutveckling

 

Fakta

Döptes till Elliot efter Al Capones baneman

Namn: Elliot Käck. ”Käck är ett gammalt soldatnamn. Mitt förnamn kommer från Eliot Ness, mannen som fällde Al Capone. Mina föräldrar såg filmen”.

Ålder: 27 år.

Bor: Med sambon Melina i lägenhet på Södermalm. Uppvuxen på Östermalm.

Aktuell: Vänsterback i Djurgårdens IF som har allsvensk fotbollspremiär hemma mot Sirius måndagen den 3 april.