Djurgården åkte till Danmark för bengaler

Djurgårdens klack bränner bengaler.
Djurgårdens klack bränner bengaler under ett derby på Tele2 Arena.
Djurgården fotboll har varit i Danmark för att undersöka möjligheterna att använda legala bengaler. Klubbens medlemmar har bestämt att frågan är viktig.

Djurgården fotbolls medlemmar beslutade vid årsmötet 2009 att föreningen skulle verka för att det skulle bli lagligt att använda ”pyroteknik under lagliga former” i Sverige.

Supporter följde med
En delegation från klubben reste i onsdags till Köpenhamn för att undersöka hur Bröndby IF arbetar för att utveckla legal pyroteknik.
Med på resan var Mats Jonsson, evenemangs- och säkerhetsansvarig, Jessi Motaghi, säkerhetsansvarig, Lena Gustafson Wiberg, SLO och supportern Ludde Frishammar.
– Det är med stöd av årsmötets beslut som vi därför besöker Bröndby för att ta del av deras erfarenheter och ta reda på vilka möjligheter som de nya och säkrare produkterna eventuellt kan ge oss, säger Mats Jonsson, evenemangs- och säkerhetsansvarig i Djurgården Fotboll till klubbens hemsida.

”Skyldighet att undersöka”
Djurgårdens vd Henrik Berggren håller med.
– Vi har en skyldighet att undersöka möjligheterna kring detta med tanke på att beslutet är taget på ett tidigare årsmöte, säger han.

Arbetar tillsammans med pyrotekniker
Bröndby IF har det senaste året arbetat tillsammans med pyrotekniker för att utveckla bengaler.
– De nya fyrverkerierna kommer, när de tas i bruk, kunna användas på läktarna och det kan fås i olika färger som passar klubbfärgerna. Temperaturen i produkten är så låg att man köra en hand igenom flamman, säger Lasse Bauer, SLO i Bröndby till klubbens hemsida.

Utvecklingen fortsätter
Men Bröndby är fortfarande inte i hamn. Produkten ska utvecklas vidare.
”Därför fortsätter arbetet för att komma i mål med en produkt som fullt ut kan ersätta de nuvarande bengalerna”, skriver Bröndby IF på sin hemsida.