Välj ditt område
Bosse Andersson, sportchef i Djurgårdens IF.
Bosse Andersson, sportchef i Djurgårdens IF.

Djurgården stor exportör av unga elitspelare

Allsvenskan / Sport Även om bara två spelare i Djurgårdens IF:s A-trupp är egna produkter är fotbollsklubben en riktig plantskola.
– Vi är en av de föreningar som levererat flest spelare till andra elitklubbar de senaste åren, säger sportchefen Bosse Andersson.

I dagens A-trupp har Djurgårdens IF endast två egna produkter. Åtminstone enligt Uefas definition där en sådan spelare i åldern 15-21 år ska ha gjort minst tre hela säsonger i klubben. Det handlar om vänsterbacken Elliot Käck och målvakten Tommi Vaiho.

Sportchefen Bosse Andersson påpekar dock att Djurgården är en av de klubbar som levererat flest spelare till andra elitklubbar de senaste åren.

– Förra säsongen hade vi exempelvis tre spelare i Åtvidaberg som kommer från våra ungdomsled. Vi har levererat drygt fyra spelare varje säsong de senaste fem åren till andra klubbar till och med superettan.

Men ni har bara två egenfostrade spelare i er A-trupp.

– Jo, men vi har målet att lyfta upp en spelare varje säsong. Det är absolut viktigt. Visst är det en smal och tuff väg att gå hela vägen till Djurgårdens A-trupp, men killarna vet att möjligheten finns.

Möjligheten att komma tillbaka till Djurgården efter att ha fått mycket speltid i andra klubbar och utvecklats finns givetvis också. Ett sådant exempel är Elliot Käck som glänste i Sirius i superettan och plockades tillbaka till Dif 2015.

Läs mer om Stockholmsklubbarnas talangutveckling

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Nyheter

Barn på cyklar försökte råna på Södermalm

Nyheter

Gratis simskola på strandbaden utökas

Sjukvård

Nu ska cheferna avlasta förlossningsvården

Nöje

Mandy Rich erövrar Pride-scenerna

Brott

Sa till stenkastare – blev slagen i ansiktet

Morgonkollen

Skottlossning vid nattklubb