Djurgården fixade drömjobb åt Kawa

Kawa Rasam tackar Djurgården fotboll för sitt jobb på ett lager i Järfälla. ”Jag önskar att fler fick samma chans som jag”, säger 23-åringen från Spånga.
Kawa Rasam tackar Djurgården fotboll för sitt jobb på ett lager i Järfälla. ”Jag önskar att fler fick samma chans som jag”, säger 23-åringen från Spånga.
Kawa Rasam sökte över 600 arbeten utan att få komma på en enda intervju. Nu har han sitt drömjobb. Tack vare Djurgård­en, Dragomir ”Gago” Mrsic från ”Snabba Cash” och kampsportsstjärnan Rickard Nordstrand.

Det började med drive in-fotboll på fredags- och lördagskvällar 2007. Nu tar Djurgården Fotboll nästa steg och driver ett arbetsmarknadsprojekt för att koppla ihop arbetslösa ungdomar på Järva­fältet med sina samarbetspartners.

– I fotboll tar man alltid ut det bästa laget på plan för att få bäst resultat. Det tycker jag inte att man gör i arbetslivet när man inte vågar ta in ungdomar från Rinkeby, Kista och Tensta. Här finns sjukt mycket kompetens som går till spillo. Det är det som driver mig, säger Patrik Asplund i Djurgården Fotboll, som driver Jobbchansen tillsammans med bland andra kampsportsstjärnan Rickard Nordstrand.

De första arbetslösa ungdomarna togs in i våras. I dag har 10 av 17 fått arbete eller påbörjat en utbildning.

23-årige Kawa Rasam från Spånga hann inte ens avsluta praktiken innan han fick jobb på ett lager i Järfälla. Innan dess hade han sökt 600 arbeten utan att få komma på en enda intervju.

– Allt var bäst. Men framför allt den tydliga kopplingen till företagslivet, säger Kawa Rasam.

Han kom till Sverige från Irak för sju år sedan, har aldrig gått i skola och tänkte som många andra på Järvafältet att han var körd på arbetsmarknaden. Sedan kom Snabb Cash-skådespelaren Dragomir ”Gago” Mrsic och föreläste.

– Han var inget. Nu filmar han med Tom Cruise i USA. Utbildning är inte allt. De försökte visa på möjligheterna och få oss att tänka efter, vad är det vi är bra på? säger Kawa.

Efter den inledande motivationsdelen slussas ungdomarna ut på praktik till någon av DIF:s samarbetspartners eller hyrs ut via klubbens bemanningsbolag God Bemanning Stockholm AB.

– Namnet handlar inte om att vara snäll, utan om att sätta en OK-stämpel på ungdomarna och kunna förmedla kontakten mellan dem och arbetslivet.

– Efteråt får vi höra ”Jösses vad bra han var”. Det handlar väldigt mycket om att knäcka fördomar. Vi använder fotbollen som ett verktyg, säger Patrik Asplund.

Lika mycket handlar det om att visa ungdomarna vägen.

– En kille i den pågående kursen löser Rubiks kub och är 3D-animatör, jag frågade vad sjutton han gör här. Han har inte en aning om hur man söker jobb. De rör sig i sin bubbla i byn, i Rinkeby. Nu helt plötsligt traskar de in på andra områden, säger Patrik Asplund.

När Jobbchansen startade fick deltagarna skriva ned sitt drömjobb på ett papper. Ett fast jobb på ett lager, skrev Kawa.

– Jag vill inte bli rik eller ledare för något företag. Jag vill inte stressa genom livet för att tjäna en bra summa, bara ha ett vanligt jobb. Där är jag i dag och det känns jättebra.

Fakta

Hälften spelar spontanfotboll

Djurgården Fotboll har fått 200 000 kronor ur Svenska Spels fotbollsfond till arbetsmarknadsprojektet ”Jobbchansen”, där arbetslösa ungdomar på Järvafältet matchas med företag.

I projektet ingår praktik, ledarskap, inspirationsföreläsningar och idrottsaktiviteter.

Målet är att 70 procent ska gå vidare till arbete eller studier.

Hälften av ungdomarna rekryteras från DIF:s drive in-fotboll på Järvafältet.