Djurgården nära SSL – men kan gå i konkurs

Djurgården innebandy är nära både SSL och konkurs.
Djurgården innebandy är nära både SSL och konkurs.
Djurgården innebandy kvalar till SSL i helgen. Samtidigt brottas klubben med miljonskulder och hotas av konkurs.
– Om två tre veckor vet vi exakt hur det blir, säger ordförande Tomas Berg.

Den 1 februari hade Djurgården innebandy skulder på 1,66 miljoner kronor. Samtidigt saknar föreningen några egentliga tillgångar. Tomas Berg är sedan i höstas ordförande i en interimsstyrelse som försöker få ordning på Djurgården innebandys problem.

– Det är allmänt känt att vi har en pressad ekonomi. Om två, tre veckor vet vi exakt hur det kommer att bli, säger Tomas Berg.

Hur är det att försöka fokusera på ett SSL-kval och samtidigt hantera konkurshotet?

– Det är klart att det hade varit roligare om det inte var några andra problem. Men innebandy är inte hela mitt liv. Jag är pragmatisk, vi ska göra ett bra kval och sedan får vi se vad som händer.

Stämdes av Täby kommun

Privatpersoner, företag och kommuner har förgäves försökt betalt av Djurgården innebandy. Täby kommun stämde till slut föreningen.

– Vi har hållit på jättelänge och försökt driva in de här pengarna, säger Erik Heribertson, kultur- och fritidschef i Täby kommun.

Till slut valde kommunen att lägga stämningen vilande. Kommunen var villig att avskriva 90 procent av Djurgårdens skuld i en ackordsuppgörelse.

– Vi efterskänker inte pengar. Det är ju ytterst skattepengar det handlar om. Men vi var villiga att gå med på en ackordsuppgörelse för att få några pengar över huvud taget. Vid en konkurs får vi ju inte en krona, säger Erik Heribertson.

Kan ta över Djurgården

Men eftersom inte alla fordringsägare gick med på uppgörelsen blev den inte av. I stället har Djurgården fått till mitten av april på sig hitta en lösning. Annars väntar sannolikt konkurs.

– De har ju inga pengar, de är konkursmässiga. De vill göra allt som går för att undvika konkurs. Vi låter dem försöka en gång till men sedan är det slut, säger Erik Heribertson.

Men Tomas Berg hoppas att konkursen går att undvika.

– Vi för diskussioner med olika intressenter som vi tror kan falla väldigt gott ut. Intressenterna måste gå in som sponsorer eller garanter. Vi för diskussioner med några av intressenterna som är beredda att ta över det sportsliga och driva klubben vidare. Då blir det inte konkurs, säger Tomas Berg.

Kommer klubben heta något annat än Djurgården då?

– Det är inte alls omöjligt att föreningen fortfarande heter Djurgården. Men det är ingenting jag kan bestämma. Det är Djurgårdsalliansen som bestämmer över alla föreningar, säger Tomas Berg.

Påverkar ej ungdomar

Djurgården innebandy framhåller att en eventuell konkurs endast påverkar herrelitlaget. Ungdoms- och juniorverksamheten med omkring 300 pojkar och flickor ”drivs i en separat förening som ej har några skulder och en ekonomi under god kontroll”, skriver klubben.

 

Fakta

Skulder på närmare 1,7 miljoner kronor

Djurgården innebandys skulder:

Privatperson A: 730 407 kronor.

Privatperson B: 410 200 kronor.

Spelare och tränare i Djurgårdens herrlag: 243 050 kronor

Täby kommun: 136 120 kronor.

Stockholms stad: 32 802 kronor.

Stockholms innebandyförbund: 32 335 kronor.

Företag C: 29 723 kronor.

Företag D: 23 500 kronor.

Svenska innebandyförbundet: 23 360 kronor.

Totalt: 1 661 497 kronor.

Siffrorna är sammanställda av Djurgårdens IF IBS den 1 februari 2017.

Fakta

Så kvalar Djurgården till SSL

Play off 1:

12 mars, kl 14.30: Djurgården–Strängnäs, Eriksdalshallen.

15 mars, kl 19.00: Strängnäs-Djurgården, Thomas Arena.

18 mars, kl 14.30: Djurgården-Strängnäs, Eriksdalshallen.*

*Match 3 spelas endast om det står 1–1 i matcher.

Play off 2:

Förloraren spelar vidare i allsvenskan nästa säsong. Vinnaren går vidare till Play off 2 som också avgörs i bäst av tre matcher, 25 mars-2 april. Vinnaren där spelar i SSL nästa säsong.