Djurgården kan stå utan hemmaarena

Djurgårdens Jessy Sharro med bollen, i bakgrunden damlagets tränare Patrik Eklöf. ”Känslan är nästan att kommunen hoppas att Stockholm inte ska ha något lag i damallsvenskan 2014”, säger han.
Djurgårdens Jessy Sharro med bollen, i bakgrunden damlagets tränare Patrik Eklöf. ”Känslan är nästan att kommunen hoppas att Stockholm inte ska ha något lag i damallsvenskan 2014”, säger han.
Djurgårdens damer har ett halmstrå kvar, men är på god väg ur allsvenskan.

Oavsett hur det går är målet att spela i allsvenskan 2014.

Men någon damarena som klarar kraven finns inte i Stockholm.

– Det känns märkligt att det 2012 fortfarande är så ojämställt i elitidrotten. Fotboll är den största flickidrotten, men vi har ingen arena för damelitfotboll 2014, säger Anders Emanuelsson, ordförande i Djurgården damfotboll.

Bakgrunden är att Fotbollsförbundet inför nya krav för alla arenor i damallsvenskan. Bland annat krävs minst 1 000 sittplatser med enskilda stolar under tak. Kraven införs från och med 2014, men har varit kända sedan 2009.

– Stockholms stad vill inte acceptera förbundets krav. Och visst, det finns viktigare frågor för damfotbollen att hantera, men nu kommer de här kraven. Varför då inte rusta upp en arena för damfotboll? Var ska vi spela elitdamfotboll i stan 2014? frågar sig Anders Emanuelsson.

Idrottsförvaltningens chef Olof Öhman medger att klubbarna hamnar i kläm, men vidhåller att förbundets krav är orimliga.

– Om det fanns publikunderlag så okej, men så är det inte. Egentligen räcker de arenor som finns i dag. Vi ser det som att förbundet måste medge dispens, säger han.

Signalerna från förbundet är dock negativa. Dispens ges möjligen till nyuppflyttade klubbar och om det dessutom finns ett beslut om utbyggd arena så att kraven uppfylls inom en snar framtid.

I Stockholm finns i dag endast en arena som uppfyller kraven 2014 – Tele2 Arena där Djurgårdens och Hammarbys herrlag ska spela sina hemmamatcher från och med nästa sommar. Men den är, om stans damlag över huvud taget skulle släppas in där, alldeles för dyr.

– Vi vill helst att Östermalms IP rustas upp, det behövs nytt konstgräs och en ny läktare, alternativt om det går att spela på Stadion. Den är K-märkt, men kanske kan det ordnas med lösa stolar som man kan sätta dit och ta bort, säger Anders Emanuelsson.

Att ha en hemmaplan i nordöstra innerstan är viktigt för att skapa en röd tråd och för att klubbens flickspelare ska kunna gå och titta på A-lagets matcher. Dessutom är det svårt att jaga sponsorer för ett lag som hela tiden flyttar och spelar sina matcher i olika delar av stan, förklarar han.

– Näringsidkarna undrar ju. Var är Djurgårdens hemmaplan? Och var är den om tre år?

Hammarby är i en snarlik situation som Djurgården. De åkte ur allsvenskan i fjol och kvalificerade sig i år för Damettan, den nya serien under damallsvenskan, nästa säsong. Klubben har allsvenska ambitioner på sikt och hemma­arenan Hammarby IP lever inte på långa vägar upp till förbundets krav.

Det mesta talar för att Djurgården får göra Hammarby sällskap i Damettan nästa säsong. Inför sista omgången på lördag, då Djurgården möter Piteå IF hemma på Stadion, har man tre poäng och sex mål upp till Kif Örebro över nedflyttningsstrecket. Problemet är att Örebro möter avsågade jumbon AIK, som inte har något att spela för.

Spel i Damettan är dock ingen lösning på arenakrisen. Om Djurgården åker ur i år så är målet givet – att gå upp igen direkt. Frågan är bara var man ska spela sina hemmamatcher.

Fakta

Bara en godkänd

Stockholms stadion: Saknar sittplats med stolar och får på grund av k-märkning inte byggas om.

Östermalms IP: Sittplatser under tak saknas och konstgräset är undermåligt.

Hjorthagens IP: Sittplatser under tak saknas, även ont om p-platser.

Kristinebergs IP: För liten läktare och stolar saknas.

Zinkensdamms IP: Stolar under tak skulle kunna ordnas, men konstgräset är för dåligt.

Grimsta IP: För få platser under tak.

Hammarby IP: Obefintlig läktare, för dåligt konstgräs.

Tele2 Arena: Uppfyller kraven, men är för stor och dyr.