ANNONS

Inte en enda derbyvinst – på 5 år

Djurgårdens derbyspöke.
Djurgårdens derbyspöke fyller sex år i höst.
Özcan Melkemichel, tränare Djurgården.
Özcan Melkemichel, tränare Djurgården.
Kim Källström, mittfältare.
Kim Källström, mittfältare.
Bosse Andersson, sportchef, Djurgården.
Bosse Andersson, sportchef, Djurgården.
Djurgårdens derbyspöke fyller sex år i höst. Men nye tränaren Özcan Melkemichel tänker stoppa det från att fira fler födelsedagar.
– Jag är övertygad om att vi kommer att vinna minst ett derby i år, säger han.
ANNONS

Den 19 september 2011 gjorde Kennedy Igboananike matchens enda mål när Djurgården vann med 1-0 mot AIK på Råsunda. Sedan dess har Djurgården inte lyckats vinna något derby.

”Özcan har lovat”

Måndagen den 22 maj kommer årets första chans att ändra på det. Djurgården tar emot AIK på Tele2 Arena.

– Özcan har ju lovat att vi ska vinna ett derby i år så jag ser fram emot en snar seger, säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.

– Det är något som har gått snett och vi ska ändra på det i år. Jag kanske får käka upp mina ord senare men jag är övertygad om att vi kommer ta minst en derbyseger i år, säger Özcan Melkemichel.

Kommer ni vinna mot AIK eller Hammarby?

– Det spelar ingen roll. Helst vinner vi mot båda.

”Derbyn är derbyn”

Enligt Özcan Melkemichel är det annat som avgör derbyn än övriga allsvenska matcher.

– Derbyn är derbyn. Du kan ligga botten eller i toppen i sådana matcher spelar det ingen roll. Det är mycket inställning, attityd – mentala grejer – som avgör ett derby. Vi ska klara av alla delarna.

Kim har vunnit åtta derbyn

Under 2002 och 2003 spelade Kim Källström tio derbyn och vann åtta. Han tror inte att de senaste årens svagare derbyresultat kommer att påverka honom.

ANNONS

– Nu är vi ju flera nya spelare och ny tränare i Djurgården. Och vi är ju inte så påverkade av det. Men jag ska försöka ändra på det så klart, säger Kim Källström.

Kim Källström gjorde totalt sex mål, i två derbyn mot Hammarby och i ett mot AIK var målen avgörande. Inte konstigt att han har svårt att välja ett särskilt skönt minne.

– Alla derbysegrar är nog lika sköna, säger han.