Djursholms Segelklubb välkomnar nybörjare

Djursholms Segelklubb
Björn Holm, till höger, med några av ungdomarna som är aktiva i Djursholms Segelklubb.
Nu har Djursholms Segelklubb startat sin ungdomsverksamhet inom vindsurfing för säsongen. Målet är att nå fler ungdomar – och deras föräldrar – med nybörjarkurser som hålls två gånger i veckan vid Aludden i Djursholm.

– Alla är välkomna och det kostar inget att prova på. Vi uppmanar föräldrar som kommer med sina barn att också testa. Oftast säger de ”nej, nej, det här är för barnen” men om de bara prövar så upptäcker de att det är väldigt kul, säger Björn Holm.

Han är ordförande i Djursholms Segelklubb och drog igång klubbens vindsurfingverksamhet på allvar för tio år sedan.

Ville träna tillsammans

Björn Holm är har själv tävlat i VM och OS, men hans barn Adam och Andrea valde länge bort pappas sport till förmån för fotboll och ishockey med mera.

Adam Holm, Djursholms Segelklubb

Adam Holm gick i pappa Björns fotspår, till slut, och har bland annat vunnit VM i Kona One.

– Jag åkte runt med mina barn på alla möjliga aktiviteter. Rena taxiverksamheten. Till slut kände jag att jag ville göra något tillsammans med dem i stället.

Likadan bräda för alla

Så småningom lyckades han få dem att testa. Både Adam och Andrea fastnade för sporten. Björn bjöd in alla kompisarna från barnens hockey- och fotbollslag – och plötsligt hade klubben en livaktig ungdomsverksamhet.

– Vi satsade på Kona One, en bräda som är lättare än andra att lära sig på. I klassen Kona One har alla samma bräda, som är 3,60 lång, men man har olika stora segel beroende på sin vikt. det gör att alla kan tävla på samma villkor. Det är ingen materialsport, man kan inte köpa sig till framgång, säger Björn.

Andrea Holm, Djursholms Segelklubb

Andrea Holm har bland annat vunnit SM i Kona One.

Både Adam och Andrea gick i pappas fotspår och blev framgångsrika vindsurfare med VM-deltagande och andra internationella meriter bakom sig. I dag är båda engagerade som instruktörer i Djursholms Segelklubb där de både tränar klubbens ungdomar och hjälper de som dyker upp på nybörjarkurserna.

Både bredd och elit

– Vi har nybörjarverksamhet på tisdagar och torsdagar, och en fortsättningsgrupp på onsdagar. Där tränar vi dem att bli duktiga kappseglare. I fjol hade vi sex medlemmar som åkte till VM i Florida, så här finns både elit- och breddsatsning, säger Björn Holm.

Nytt för i år är en speciell grupp för tjejer i alla åldrar, med tjejer som ledare.

– Framför allt mammor kan känna att det är extra tryggt att köra med andra mammor. Fler vågar vara med då, och det har slagit väl ut, säger Björn Holm.

”Vi vill skapa en oas”

Målet är att så många som möjligt ska få upp ögonen för sporten, och för möjligheten att idrotta tillsammans och uppleva naturen och vattnet som finns i närområdet, berättar Björn Holm.

– Vi vill skapa en oas här vid Aludden, där ungdomar kan komma och segla. Särskilt vill vi nå dem som inte redan idrottar, många unga sitter väldigt mycket stilla i dag.

Stor tävling 6 juni

Den 6 juni arrangerar klubben tävlingen ”6 juni cup” för tionde året. Det är Stockholms största vindsurfingtävling med ofta över 60 deltagare som seglar utanför Aludden.

– Då kan man också komma och prova på, och så blir det också en liten tävling för dem som har gått nybörjarkurs under våren, säger Björn Holm.

Flytt till Sandhamn i sommar

Fram till skolavslutningen är det nybörjarkurser och prova på-verksamhet i Djursholm på tisdagar och torsdagar. Därefter flyttas verksamheten till Sandhamn under sommaren, och kommer tillbaka till Aludden i augusti.

– Sedan kör vi en bit in på hösten. Förra året när det var så varmt var vi igång ända till oktober, säger Björn Holm.

Fakta

Satsning på nyanlända i höst

Djursholm Segelklubb grundades 1956. Vindsurfingverksamheten startades på allvar för tio år sedan.

Klubben kör Kona One, en klass där alla använder lika stor bräda, och håller till vid Aludden vid Villa Pauli i Djursholm.

Tisdagar och torsdagar klockan 17–18.30 är det nybörjarkurser och chans att prova på. Onsdagar 17–19 är det fortsättningskurser.

Kurserna leds av klubbens instruktörer som är utbildade av Svenska Seglarförbundet. Bland dem finns Adam och Andrea Holm som båda har tävlat framgångsrikt i VM.

Nytt för i år är en speciell grupp för tjejer och i höst gör klubben en särskild satsning för att nå nyanlända.

Den 6 juni arrangeras Stockholms största vindsurfingtävling i vattnet utanför Aludden.

Årets Kona-VM avgörs i Båstad i augusti.