Djursholms tjejer är bäst i Sverige

FC Djursholm jublar i Gothia Cup.
FC Djursholm jublar i Gothia Cup.
Trots finalförlust för FC Djursholms F02:or i Gothia Cup blev de Sveriges bästa lag.
– Nu vill alla slå oss men det är bara motiverande, säger Louise Matsgård.

När FC Djursholms 15-åriga flickor summerar sommarens stora fotbollsturnering, Gothia Cup, gör de så med en silvermedalj runt halsen och känslan av att vara bäst i Sverige. Danderydsklubben förlorade finalen mot Danska Odense men blev ändå Sveriges bästa lag.

– Det kändes lite nedslaget efter finalen men med lite distans inser vi vilken bedrift det är. Vi ska egentligen kunna konkurrera mot de motstånd vi mötte men vår goda fotbollsutbildning och långsiktiga mål har gett effekt, säger lagets tränare Zinar Spindari.

Flicksatsning sedan 4 år

FC Djursholm har sedan fyra år satsat på flickfotbollen med större tränarresurser och en ansvarig för tjejlagen. Den satsningen har nu gett frukt när FC Djursholm för stunden kan titulera sig bäst i Sverige.

– Det började för fyra år sedan när jag och en kollega kom hit. Då tog vi över ansvaret på flicksidan, något som aldrig hade gjorts förut. Nu är jag tränare för F02:orna sedan tre år tillbaka, säger Zinar Spindari.

Måljubel, FC Djursholm F02

Zinar Spindari tycker det är fantastiskt att dessa möjligheter finns i FC Djursholm och vilka resultat det har gett.

”Lagmoralen har varit framgångsreceptet”

– Vi släppte bara in fyra mål totalt under cupen. Det beror mycket på att vi är noggranna och vår starka sida är kollektivet och tjejerna jobbar stenhårt. Det är en klyscha men sjukt nog är det lagmoralen som varit framgångsreceptet, säger Zinar Spindari.

Landslagsdebutant i laget

För en spelare i laget, Louise Matsgård bidrog turneringens resultat till att hon blev uttagen det svenska landslaget och kommer att vara med på landslagssamlingen på Bosön den 7-10 augusti.

– Det här är jättehäftigt, det är bara några få från Stockholm som är uttagna och jag är den enda från Danderyd. Nu får jag träffa andra som som också har kommit långt i sin fotbollsutveckling, säger Louise Matsgård.

Självförtroende är nyckeln

Louise tror att hennes självförtroende har gjort att hon har kommit långt i utvecklingen.

– Jag har alltid trott på mig själv och vågar göra nya saker. Jag tar för mig och skjuter mycket vilket andra alltid inte vågar.

I FC Djursholm spelar Louise central mittfältare men när hon tidigare spelat i Stockholms stadslag har hon spelat som vänsterytter eller vänsterback.

– Jag gillar att spela på mittfältet där mycket händer men det är roligt med variation, säger Louise Matsgård.