Dödshoppet chockar åskådare

Anders Sandgren gör dödshoppet inför två chockade killar. Han är veteran i denna sport som kan vara smärtsam och som få vågar utöva.
Anders Sandgren gör dödshoppet inför två chockade killar. Han är veteran i denna sport som kan vara smärtsam och som få vågar utöva.
Anders Sandgren.
Anders Sandgren.
Dödshoppet är ingen tävling för veklingar. Deltagarna hoppar i från tolv meters höjd och landar med rejäla magplask. "Det ska se läskigt ut för då får man högre poäng av domarna", säger veteranhopparen Anders Sandgren.

I morgon, lördag, är det dags för VM-kval i Saltis.

Två unga killar stannar till och tar fram mobiltelefonerna för att fota. De stirrar på en ensam man som är i färd med att göra ett så kallat dödshopp från ett tolv meter högt hopptorn på Saltisbadet i Saltsjöbaden.

Mannen är 49-årige Anders Sandgren från Täby. På grund av sin i sammanhanget höga ålder kallas han för ”Farsan” i dödshoppskretsar. Han tar rejäl sats, slänger sig från tornet och landar med ett magplask så att vattnet stänker ända upp på land.

– Nej, nej, nej!

De förskräckta killarna som fotat simhoppet skriker. De hade väntat sig något elegant, men nu tror de att hopparen skadat sig. Killarna bryter ut i lättade skratt när de ser att han vinkar och tar sig upp på badbryggan för egen maskin.

– Det gör lite ont i buken eftersom jag slarvade med att dra ihop händerna, säger Anders Sandgren.

Han är en av 25 deltagare i Dödshoppets VM-kval som avgörs på Saltisbadet på lördag.

– Jag har varit med de senaste fyra åren och kommit fyra som bäst.

Arrangörerna vill inte kalla det för simhopp utan detta är en egen sport. Dödshoppet är en blandning av seriös tävling, jippo och show.

Dödshoppet uppfanns i Norge på 1960-talet. De senaste åren har det arrangerats VM-final, och alltid i Oslo. Segraren i lördagens svenska VM-kval är kvalificerad för finalen. Tre domare avgör vem som får åka.

30-årige Adam Widén från Aspudden är mannen som arrangerar den svenska deltävlingen. Han kallar sig själv ”Dödschefen” och hoppas på storpublik.

– Som mest har vi haft 2 000 åskådare. Folk tycker det är galet kul och garvar.

Så vitt Widén vet har ingen omkommit i samband med ett dödshopp. Man landar visserligen magen mot ytan, men det gäller att först skära vattenytan med händer och fötter som ska vara i någorlunda jämnhöjd. Det är viktigt att skydda huvudet med armarna. Positionen kallas för ”räkan”.

Men visst händer det olyckor. För fem år sedan hade Dödshoppet svensk premiär i Saltsjöbaden i ösregn, och två av deltagarna fick åka till sjukhus.

– En i publiken ville vara med och det fick han, berättar Widén. Han landade fel, spräckte blodkärlen i smalbenen, och var blåröd över hela kroppen.

Adam Widén skadade sig också i tävlingen som blev hans sista.

– Jag tiltade i landningen och fick en stor smäll mot huvudet. Jag spräckte trumhinnan och hörde illa i två månader.

En del deltar i Dödshoppet för att visa hur duktiga de är. Andra satsar mer på show. En av fjolårets finalister var iklädd byxor i amerikanska flaggans färger, mantel och en skinnmössa. På vägen från hopptornet ner mot vattnet hann han äta upp en korv med bröd.

Anders Sandgren nöjer sig att tävla i avklippta jeans. Han ser fram emot lördagens tävling.

– Min familj kommer hit och tittar. Barnen är 14 och 15 år och i den åldern brukar de tycka att pappa är en fjant. Men mina barn tycker att jag är cool.