Dolinskyeffekten

Monica Dolinsky är teknisk och har förmågan att värdera rätt.
Monica Dolinsky är teknisk och har förmågan att värdera rätt.
För en månad sedan anade ingen att Bollstanäs skulle ha en möjlighet att hänga kvar i elitettan.

Nu finns chansen och ”Dolinskyeffekten” kan bli ett begrepp.

– Jag trivs, säger amerikanskan som givit BSK en offensiv.

Monica Dolinsky, 27 hade spelat tre år i finska ligan, varav de två sista med Åland United, när hon i vintras ville upp en nivå och sökte ett svenskt elitlag. Hon var ett tag på gång till mästarna Rosengård. Även AIK visade intresse, men hon hamnade efter många turer i damallsvenska Mallbacken.

– Det blev inte som vi tänkt oss och i somras var jag inställd på att åka hem till USA, säger Monica Dolinsky som hann över Atlanten innan hon omgående vände tillbaka. Till Bollstanäs.

– Tränaren Kalle Fremdling och min agent känner varandra.

BSK-tränaren visste vad han skulle få, ändå dröjde Dolinsky-effekten några veckor.

– Det tog sin tid innan vi tack vare Monicas kvalitéer centralt kunde få ut mer av andra. I dag bygger vi spelet på en bra centrallinje och tack vare Monica har vi ett spel som bättre passar Anna Thim, Michelle Rojas Flores. Eller ja, en offensiv som passar alla bättre. Många av de 16 mål vi gjort i de senaste tre matcherna kan tillskrivas Monica, säger Fremdling.

Monica Dolinsky är teknisk, har erfarenhet och besitter förmågan att värdera rätt. Inte minst stanna upp och invänta att laget fyller på framåt. Hennes djupledspass river djupa sår i motståndarnas försvarslinje och ger lagkamraterna lägen.

– Jag är en attackerande spelare, gillar att skapa målchanser för mig och mina medspelare. Det gör vi nu, och törs tro att vi kan vinna matcher.

5–3-segrar i bortamatcherna mot Lidköping och Älta har tänt ett hopp inför de fyra återstående omgångarna.

– Liket lever, säger Kalle Fremdling, men ångrar sig. Vi utvecklas nu, har hittat en balans och spelar stundtals riktigt bra fotboll.

Han är ändå realist och menar att ”det blir svårt” att hänga kvar.

– Men prestationen gör mig väldigt glad oavsett hur det slutar. Något är på gång.

– Faran är att vi tänker för mycket framåt, vilket gör oss sårbara bakåt. Men vi ska titta på det, fortsätter Kalle Fremdling och ser en viss fördel i den gångna helgens speluppehåll.

Monica Dolinsky är optimistisk och stolt över kaptensbindeln. Hon tycker att BSK redan innan segrarna mot bottenkonkurrenterna Lidköping och Älta, borde fått ytterligare några poäng med sig.

– Jag älskar laget och atmosfären. Från första dagen har jag känt mig välkommen och som en del av gruppen. Jag tror att tjejerna accepterat mitt ledarskap. Vi har väldigt goda chanser att hänga kvar i serien, som jag ser det.

Senast mot Älta gjorde Monica Dolinsky sitt andra mål i gulgrönt och hon hoppas på fler.

– Men i första hand är jag en framspelare.

Vilket hon önskar ska synas i i form av fler mål för Josefin Jarstad, Sabina Lundström med flera den sista månaden.

Fakta

4 matcher kvar av säsongen

BSK:s återstående matcher i elitettan:

Niondeplacerade Qbik (h) på lördag. Seriesuveränen Kvarnsveden (b) 3 oktober. Sjätteplacerade Sirius (h) 10 oktober. Tiondeplacerade Kungsbacka (b) 17 oktober.