ANNONS

Kistalag i nytt blåsväder: Spelarna behöver lära sig hyfs

Som Mitt i berättade förra veckan kände sig domaren Oscar Selberg så hotad när han nyligen dömde Stockholms IF Midia att han aldrig tänker ta en fotbollsmatch i Kista.
Som Mitt i berättade förra veckan kände sig domaren Oscar Selberg så hotad när han nyligen dömde Stockholms IF Midia att han aldrig tänker ta en fotbollsmatch i Kista.
Domarbasen Arne Fredholm håller med om att det finns dåliga domare, men de allra flesta är bra. För att säkerställa att domarna håller en hög kvalitet genomgår de årligen ett löp- och regeltest. Förbundet skickar även ut domarkontrollanter.
Domarbasen Arne Fredholm håller med om att det finns dåliga domare, men de allra flesta är bra. För att säkerställa att domarna håller en hög kvalitet genomgår de årligen ett löp- och regeltest. Förbundet skickar även ut domarkontrollanter.
Fotbollslaget som trakasserade en domare i Kista nyligen är i nytt blåsväder. En spelare ska ha tagit stryptag på en motståndare i en annan match.

– De här killarna ska inte stängas av, de behöver lära sig hyfs, säger domarbasen Arne Fredholm.
ANNONS

Förra veckan skrev Mitt i om 17-årige Oscar Selberg som berättade att han blev mordhotad och trakasserad när han dömde en division 6-match mellan Stockholms IF Midia och Hässelby SK FF på Ärvinge bollplan.

Nu har Kistaklubben hamnat i nytt blåsväder. En Midiaspelare åkte ut efter bara nio minuter i bortamatchen mot Stuvsta.

– Killen tog stryptag på en Stuvstaspelare. Det blev ett jävla kackel och protester från Midiaspelarna, säger Stockholm Fotbollförbunds domaransvarige Arne Fredholm som dömde matchen, utan att ge sig till känna som domarbas.

Den enkla lösningen vore att stänga av spelarna och kasta ut laget, men det vore förödande på längre sikt, menar Arne Fredholm.

– Stockholms IF Midia gör ett kanonjobb som tar hand om de här killarna, säger han.

Nu måste förbundet kliva in och hjälpa klubben.

– Spelarna behöver lära sig regelverket, uppfostran och hyfs, säger Arne Fredholm.

Stockholms IF Midia har en annan bild av vad som hände i matchen mot Stuvsta.

– Vi blir orättvist bedömda, säger klubbens kontaktperson Baban Aziz.

ANNONS

Enligt honom missade Arne Fredholm att en Stuvstaspelare i situationen innan sparkade ner Midias kille.

– Vår spelare blev förbannad, men något stryptag var det inte. Han fick tag i matchtröjan. Det är en liten kille, deras spelare var stor, säger Baban Aziz.

Midias klubbledning har agerat efter Ärvingematchen och samlat alla spelare för en genomgång av regelverket.

– Vi berättade att domaren ibland gör fel bedömning, men att det är sådant man som spelare måste ta. Även om de skickare en ung kille eller en gammal som inte ser, så är det är domaren som dömer, säger Baban Aziz.

Han liknar Stockholm IF Midia vid en skola. Man kastar inte ut elever bara för att de gör små fel.

Killarna i P17/18-laget har spelat organiserad fotboll som små, men lagt av.

Idag har de inte råd att betala dyra medlemsavgifter.

I Stockholms IF Midia får de spela gratis.

– Vi försöker ta hand om dem och lära dem att inte bråka. De tränar här tre-fyra gånger i veckan, vi tar dem till match. Om de inte är här samlas de i Husby centrum och ställer till problem för samhället, säger Baban Aziz som välkomnar stöd från fotbollförbundet.

De klubbar som Mitt i har pratat med håller med om att det ofta är låg nivå på domarna i de lägre divisionerna och att det föder frustration hos spelarna.

– Det är ändå en tjänst vi betalar 600-700 kronor för, då ska man inte stå i mittcirkeln som vissa domare gör, säger Shahin Shabani lagkapten och ordförande i Parsian IF.

Men även om man har den sämsta domaren i hela världen måste man ändå behandla den med respekt, menar Philip O’Connor ledare och kommunikationsansvarig i Kista Galaxy.

– Det finns ingen som helst ursäkt för att hota folk. Utan domare har vi inga matcher. Ungdomar här ute måste förstå att de inte är Zlatan, de är inte världens bästa. De får inte skylla sina egna dåliga prestationer på domaren. Det är sällan domaren som avgör matchen. Det har spelarna 1,5 timme på sig att göra, säger Philip O’Connor.

Alla är överens om en sak. Det är tränarna. lagledarna, föräldrarna som måste föregå med gott exempel och visa hur man ska bete sig på och runt en fotbollsplan.

Fakta

Var femte domare i Skåne slutade inför den här säsongen

En granskning som SVT Sport har gjort visar att var femte fotbollsdomare i Skåne slutade inför den här säsongen.

De hot och påhopp som många fotbollsdomare tvingas utstå är en viktig anledning enligt en enkätundersökning som Skånes Fotbollsförbund har gjort.

Inför säsongen fanns nära 550 domare registrerade i Skåne. I och med avhoppen spelas vissa matcher i lägre divisioner utan full domaruppsättning.

I Stockholm utbildades 80 nya 11-mannadomare förra året.

Om de senaste årens trend håller i sig kommer åtta av dem att sluta redan i år.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.