(rubrik saknas)

Tullingebon Peter Lyth har nått sitt mål. Han har gjort sin premiärmatch som huvuddomare i högsta hockeyserien.
Tullingebon Peter Lyth har nått sitt mål. Han har gjort sin premiärmatch som huvuddomare i högsta hockeyserien.
I lördags fick Peter Lyth en av sina största drömmar uppfylld.

Den 42-årige Tullingebon debuterade som huvuddomare i SHL, ishockeyns högsta serie.

Peter Lyth var både pirrig och förväntansfull när han i lördags gled ut på isen i Saab Arena i Linköping. Hemmalaget skulle spela match i SHL, högsta ishockeyserien, mot Karlskrona. Han hade ögonen på sig från spelare, ledare och 5 324 åskådare.

– Jag försökte att inte tänka så mycket innan. Men självklart var jag lite nervös, det ska man vara. Samtidigt var det en fantastisk känsla.

Linköping vann matchen med 6–1. För Peter Lyth och resten av domarteamet var det en lugn tillställning.

– Ja, det var inga slagsmål eller videobedömningar. Domarkontrollanten var nöjd med min insats, och jag fick många grattismejl och sms från vänner.

Detta var en provmatch för Peter Lyth som egentligen är huvuddomare i allsvenskan. Han har gjort så bra ifrån sig att han nu testas i högsta serien, och det lär bli fler SHL-uppdrag under säsongen.

Den 42-årige Tullingebon har tidigare gjort nio säsonger som linjedomare i elitserien och SHL.

– Att bli ordinarie huvuddomare i SHL är mitt mål. Det finns tio domare i högsta serien som är heltidsproffs, och dit vill jag komma.

Men från början var det mest fotboll som gällde. Det blir lätt så när man har en känd fotbollsprofil som pappa. Thomas Lyth har varit tränare i bland annat AIK och BP och haft uppdrag i Svenska Fotbollsförbundet.

– Jag spelade fotboll i Älvsjö AIK, som högst i dåvarande division 2. Fast redan som 15-åring hade jag börjat döma pojkmatcher i ishockey.

Peter Lyth slutade så småningom med fotboll och satsade i stället på att utvecklas som hockeydomare.

– Jag älskar hockey men var för dålig på att spela själv, och med åren blev det ett levnadssätt för mig att döma matcher.

Precis som flertalet hockeydomare har Peter Lyth mötts av både uppskattning och glåpord under och efter matcherna. Han har kallats för clown, idiot och mycket annat på nätet.

– De som klagar och skriker är färgade av vilket lag de håller på. Det är alltid 50 procent missnöjda. Jag bryr mig mer om vad spelare, ledare och mina kolleger tycker.

Det händer att det riktas hot mot hockeydomare. Därför släpps inte namnen på domarna förrän två timmar innan matcherna.

– Men jag och familjen vet vilka matcher som väntar.

Peter Lyth har tre barn, 11-årige Jesper är äldst. För två år sedan satt han på läktaren i ishallen i Umeå för att se pappa döma en match med Björklöven. Han hade pappas kompis och dennes barn som sällskap.

Den dagen dog Jespers hockeyintresse. Han har bara varit på en enda match sedan dess.

– Det var några gubbar som satt på raden framför Jesper och skrek under matchen. De kallade mig för många otrevliga saker.

Till slut knackade vännen på en av männens axel och frågade vad de skulle tycka om domarens son satt i närheten. Männen vände sig om.

– Min kompis pekade på Jesper som grät så att tårarna rann. Då blev de knäpptysta.

Fakta

Dömer hockey och säljer ur

Namn: Peter Lyth.

Ålder: 42 år.

Bor: I radhus i Tullinge med hustrun Susanne och barnen Jesper, 11 år, Felicia, 5, och Cecilia som är ett och ett halvt år.

Jobbar: Som resande säljare av armbandsklockor.

Aktuell: Debuterade i lördags som huvuddomare i SHL, högsta hockeyserien, i matchen mellan Linköping och Karlskrona.