Dröm om AIK slog in till slut

Panos Dimitriadis tackar sin pappa Nikolaos för att han efter 13 års exil återvänt till klubben i sitt hjärta. ”Utan honom hade jag inte varit här i dag. Han har varit bakom mig varenda träning”.
Panos Dimitriadis tackar sin pappa Nikolaos för att han efter 13 års exil återvänt till klubben i sitt hjärta. ”Utan honom hade jag inte varit här i dag. Han har varit bakom mig varenda träning”.
Norrmännen ville klona honom, AIK har värvat honom för att han kan spela överallt.

Panos Dimitriadis är van vid att agera hjälpgumma och njuter av att vara tillbaka i klubben i sitt hjärta.

– Jag vill spela. Det är viktigast. Om det blir som målvakt så får jag ta det också, skrattar 27-åringen när vi träffas på Complé Konditori i Kista där han bor med tillsammans med sin zumbaföretagande flickvän Alicia Ginard Hellberg.

Panos Dimitriadis debuterade i träningsmatchen mot Assyriska, 2–2, i förra veckan. Han spelade fram Christian Kouakou till ett mål och utsågs till matchens lirare.

– Det var hur kul som helst att få sätta på sig AIK-tröjan igen, det var här jag tog mina första steg. Jag var bollkalle när Nebojša Novakovic´, AIK:s assisterande tränare) spelade fotboll och drömde om att en dag spela i a-laget. Det är skönt att säga att man är hemma nu, säger Panos.

I AIK återförenas han med mittbacken Per Karlsson, som han spelade med från tidig ålder, och sportchefen Björn Wesström som tränade honom under ungdomsåren.

AIK:s sportchef har följt Panos genom åren och tycker att det är först under tiden i Norge, och nu senast i BP, som han tagit de sista stegen och klivit upp på en så pass hög nivå match efter match att han platsar i en klubb i toppskiktet av allsvenskan.

– Han har fått ihop sin spelförståelse med sin teknik. Det är svårt att peka på en enda sak som gör att allt ramlat på plats. Kanske är det insikt, säger Björn Wesström.

Panos som har rötterna i Grekland är relativt okänd i svensk fotboll, men nådde under sin tid i norska Sandefjord närmast kultstatus. Om det bara gått så hade norrmännen klonat honom.

”Då skulle vi bli otroligt bra”, sa lagkamraten Eirik Lamöy i en intervju i Sandefjords Blad när Panos, som tidigare spelat forward och mittfältare i klubben, gick in och dominerade som mittback.

27-åringen besitter en ovanlig egenskap i dagens elitfotboll – han kan spela överallt.

– Det är ett skäl till att vi tagit in honom. Han kommer att bli användbar på flera positioner för oss. Sedan vill vi ha mixen av spelare med livserfarenhet och spelare med hög potential, säger Björn Wesström.

Panos har funnit sig i sitt öde att agera hjälpgumma och hoppa in när lagkamraterna går sönder eller säljs.

– Det kanske är den rollen jag får i AIK också, men det är inte min tanke. Jag vill försöka slå mig in på en position, och där jag vill satsa.

Var är du som bäst?

– Centralt på mittfältet, offensivt och defensivt. Kanske mest defensivt.

Genom karriären har Panos aldrig fått chansen att spela in sig ordentligt på en position. I Norge var han överallt utom mellan stolparna.

– Det är frustrerande, man vill ju spela där man är bäst och få chansen att dominera, utvecklas över tid och göra det där lilla extra. Samtidigt är jag van vid rollen och ganska bekväm i den. Det är kul också. Du blir väldigt uppskattad av både tränare och folk runt omkring, säger Panos Dimitriadis.

AIK:s sportchef Björn Wesström, övre raden till vänster och Panos Dimitriadis raden näst längs ner, tvåa från vänster, tidigt i karriären.

Jag var bollkalle när Nebojša spelade. Det är skönt att säga att man är hemma nu.

Fakta

Har familjen på handleden

Namn: Panos Dimitriadis.

Ålder: 27 år.

Bor: Kista, uppväxt i Hagalund.

Familj: Flickvännen Alicia Ginard Hellberg, pappa Nikolaos, mamma Sofia, syster Eva.

Klubbar: AIK, DIF, Frej, Akropolis, Vasalund, Sandefjord, BP, AIK.

Aktuell: Nyförvärv i moderklubben AIK.

Kuriosa: Har familjemedlemmarnas namn och födelsedatum tatuerade på handleden.