Drömmar om rekord blev sanna för Anna

Anna Silvander blickar framåt mot OS i Rio de Janeiro 2016. Men först på programmet står 800-metersloppet vid inomhus-EM i Prag i helgen.
Anna Silvander blickar framåt mot OS i Rio de Janeiro 2016. Men först på programmet står 800-metersloppet vid inomhus-EM i Prag i helgen.
Anna Silvanders inomhussäsong är en enda lång succé. 21-åringen från Danderyd har vunnit samtliga lopp, och varje gång slagit personligt rekord.

I veckoslutet springer hon 800 meter i EM i Prag.

Familjen Silvander tränar som så ofta tillsammans på Bosön på Lidingö. Mamma Helena, som kallar sig ”elitmotionär”, svettas på en träningscykel, och syskonen Anna och Olof kör hårt och tätt intill varandra på löparbanan.

Om några dagar väntar betydligt hårdare motstånd än lillbrorsan för 21-åriga Anna Silvander. Då springer IFK Lidingös medeldistansstjärna 800 meter på inomhus-EM i Prag. På fredag är det kval, på lördag semifinal, och på söndag eftermiddag final.

– Allt är möjligt. Klarar jag bara att ta mig till semifinal är det hur bra som helst. Final vore sjukt. Det är mitt första stora mästerskap, och det ska bli så himla kul!

Silvander är milt uttryckt i sitt livs form. I vinter har hon tävlat på distanserna 400, 800 och 1 500 meter. Samliga lopp har slutat med seger och personliga rekord.

När inomhussäsongen startade var Silvanders personliga rekord på 800 meter 2,08. Förra helgen vann hon SM-guldet på distansen i ren utklassningsstil. Tvåan var drygt sex sekunder efter i mål. Segertiden blev fina 2.03,36, en tid som kvalificerade Anna Silvander för EM.

Segertiden är, förutom personligt rekord, även nytt rekord för inomhus-SM. Det tidigare hade Maria Akraka från 1993.

Hon är själv lite förvånad över framgångarna.

– Jag hade ju tänkt att inomhustävlingarna mest skulle bli ett roligt avbrott i träningen, och jag har inte toppat formen. Att det gått så bra beror nog mycket på att jag tränat bra och sluppit skador och sjukdomar.

Efter segerloppet i SM stötte Silvander på Karin Torneklint som är förbundskapten för friidrottslandslaget.

– Karin sa att det var skönt att slippa tänka på laguttagningen till EM eftersom jag hade klarat kvalgränsen.

Anna Silvander fick sitt genombrott i fjol då hon bland annat vann 800 meter på Finnkampen. Men utomhussäsongen 2014 började riktigt tungt.

– Det funkade inte på tävlingarna och benen svarade inte. Jag var trött hela tiden.

Det visade sig att orsaken var grov järnbrist.

– Jag började äta järntabletter och det blev en väldigt stor skillnad på bara ett par veckor.

Anna Silvander är fortfarande junior, och när utomhussäsongen drar igång är junior-EM i Tallinn hennes stora mål. Det personliga rekordet på 800 meter utomhus är 2,06, satt på Finnkampen. Den noteringen lär ryka all världens väg i sommar.

Ett annat mål är att slå det Silvanderska familjerekordet på 800 meter. Ännu så länge är pappa Ulf snabbast som en gång i tiden sprang på 2,02.

– Nu får han akta sig, varnar dottern.

2016 är det OS i Rio de Janeiro.

Ska du vara med där?

– Yes!

Fakta

Tillsammans med mångkampare

Namn: Anna Silvander.

Ålder: 21 år.

Bor: Danderyd. Flyttar denna vecka in i egen lägenhet.

Klubb: IFK Lidingö Friidrott.

Pluggar: Företagsekonomi på Stockholms universitet.

Pojkvän: Fredrick Ekholm som är framgångsrik mångkampare i Huddinge AIS.

Aktuell: Springer i veckoslutet 800 meter i inomhus-EM i Prag. Nybliven svensk mästare på distansen.