Drömmen om JVM blev sann för Jacob från Täby

Jacob Nystedt från Täby
Jacob Nystedts superhelg i Östersund gav en biljett till JVM i USA.
Jacob Nystedt från Täby
Jacob Nystedts mål i JVM är att få åka alla distanser.
Efter en tung säsongsstart lossnade allt i helgen för Jacob Nystedt. Den 18-årige skidtalangen från Täby kom etta, tvåa och fyra i tävlingarna i Östersund. I dag kom belöningen – en plats i den svenska truppen till JVM i USA i slutet av januari.

– Det var nog helt avgörande att jag lyckades i helgen för jag hade problem i början av säsongen då jag hade lagt upp träningen lite fel och var inte riktigt med i början. Under hela jullovet har jag och min tränare lagt om träningen och hittat en bra balans mellan vila och högintensiv träning, säger Jacob Nystedt.

Resultatet lät alltså inte vänta på sig. I fredags kom Jacob tvåa på ett test inför JVM på 10 kilometer fristil. På lördagen kom han fyra i klassisk sprint. Och i söndagens masstart 20 kilometer klassiskt tog han hem förstaplatsen.

– JVM skulle vara roligt, det är en dröm jag har, sa Jacob efter tävlingarna.

I dag blev drömmen sann. När Svenska Skidförbundet presenterade truppen fanns Jacob med bland de sex herrar som får åka med landslaget till JVM i Park City utanför Salt Lake City 30 januari–5 februari.

Tävlingarna går på de tuffa OS-banorna från 2002, och dessutom på hög höjd. Utöver det är det åtta timmars tidsskillnad vilket också är en utmaning. Därför åker det svenska laget till USA redan om en vecka.

– Nu är det bara att packa och försöka hinna fixa allt. Jag ska dra ner lite på träningsintensiteten, men å andra sidan är det mycket jag måste hinna göra klart i skolan, säger Jacob som går tredje året på skidgymnasiet i Sollefteå.

Han tävlade tidigare för Sundbybergs IK, men sedan flytten till Norrland representerar han Hudiksvalls IF.

I fjol tävlade Jacob i junior-NM i Estland, men JVM är betydligt större.

– Ja, det är en milstolpe för mig. På sikt är målet stora VM och OS, säger han.

I JVM är målet i första hand att få köra alla distanser. De sex svenska herrarna konkurrerar om fyra platser i varje distans: sprint klassisk stil, 10 kilometer fristil, skiathlon och stafett.

 

Här kan ni läsa om en annan skidtalang från Täby, 17-årige Axel Aflodal, som även han lyckades bra i Östersund i helgen med guld i sprint och silver i masstart i klassen H17–18.