Drömmen om Rio lever

Susanna laddar för smash och Kristina är redo om bollen blockas.
Susanna laddar för smash och Kristina är redo om bollen blockas.
Kristina Thurin (t.v) och Susanna Thurin är aningen korta för beachvolleyboll men kompenserar det med snabbhet och en mycket bra defensiv.
Kristina Thurin (t.v) och Susanna Thurin är aningen korta för beachvolleyboll men kompenserar det med snabbhet och en mycket bra defensiv.
För ett år sedan föddes deras dröm om att få åka till OS i Rio de Janeiro 2016.

Nu är tvillingarna Susanna och Kristina Thurin ett steg närmare Brasilien – på lördag inleds ett första OS-kval i Sotji.

Sollentuna volleybollklubbs Susanna och Kristina Thurin fick sitt genombrott i fjol och har i sommar vuxit ut till Sveriges näst bästa beachvolleylag. Något de på allvar insåg när Svenska volleybollförbundet nyligen gav dem en av två svenska platser till del 1 i OS-kvalet.

”Bästa nyheten på länge”, är deras rubrik på en säsong som i sig överträffat alla förväntningar.

– Det började jättebra. Sedan har det fortsatt, säger Kristina. Vi trodde att det skulle vända och gå sämre, men det fortsatte. Blev bara bättre och bättre.

– Nästan för bra för att vara sant, tillägger hon efter en stunds eftertanke.

Insatsen i år har inte överraskat tränaren Mattias Magnusson. Han driver beachvolleyhallen i Södertälje där systrarna regelbundet tränar om inte vädret, som denna dag, tillåter en resa till utomhusplanerna på Kärsö vid Drottningholm.

– Tjejerna är väldigt snabba, har bra bollkontroll, blick för spelet och tränar mycket. De rankas tvåa i Sverige och är förtjänta av att få spela OS-kval, säger Mattias Magnusson.

I nästa andetag är han något mer realistisk. Inget svensk damlag har tidigare kvalificerat sig till OS i beachvolleyboll.

– Chansen att nå OS i Rio är väldigt liten och jag tror att de egentligen ska lägga krutet på 2020 i Tokyo i stället.

Han trampar inte Sollentunatjejerna på tårna med uttalandet. Rio är en dröm. En avlägsen dröm. Att spela OS-kval är också en dröm och deras gnista påtaglig.

– Vi behöver internationell erfarenhet, säger Susanna.

– Lite har vi fått med spel i World tour i Kroatien och i nordiska touren, fyller Kristina i.

– Men OS-kval är svårare, säger Susanna.

Frankrike och Lettland är högst rankade av de fyra nationerna som kvalar i Sotji. Tolkar vi förbundets syn på uppgiften blir det tufft att snuva de nationernas lag, men ändå inte omöjligt. Och Kristina Thurin får sista ordet:

– Det är vår tur nu.

Det började jättebra. Vi trodde att det skulle vända och gå sämre, men det blev bara bättre och bättre. Nästan för bra för att vara sant.kristina thurin

Fakta

Ett första OS-kval i Sotji nästa helg

Så går OS-kvalet till:

Sverige möter i Sotji Lettland, Frankrike och England. Varje nation har två lag och de två främsta nationerna går vidare. Sverige spelar med lag Lundqvist/Rinisland och Thurin/Thurin.

Europakvalet avgörs mellan åtta nationer våren 2016. Segraren där går till OS, tvåan och trean får en sista chans i världskvalet.

Kvalar Sverige till OS avgör förbundet vilket av lagen de vill satsa på. Slutligen bedömer SOK om ett svensk lag har något att hämta i OS (det brukar handla om att laget ska kunna nå en placering kring 8–10).

Fakta

Tvillingarna har satsat på allvar i tre år

Namn: Susanna och Kristina Thurin.

Ålder: 22 år. Susanna är 13 minuter äldre.

Bor: Kristina i Södertälje och Susanna i Sollentuna.

Klubb: Sollentuna VK och de har pausat från inomhusspel.

År inom beachvolley: Debuterade i U15-SM och har satsat på allvar i tre år.

Aktuella: Ett av Sveriges två lag när OS-kvalet i helgen inleds i Sotji. Det andra svenska laget består av Karin Lundqvist och Anne-Lie Rinisland.