ANNONS

Drömmen om toppen slutade i botten för Väsby

Taktikgenomgång med tränaren Carlos Alvares.
Taktikgenomgång med tränaren Carlos Alvares.
Mats Wiksten debuterade som målvakt i a-laget redan som 15-åring.
Mats Wiksten debuterade som målvakt i a-laget redan som 15-åring.
Väsbys trogna supportrar saknar möjligheten att se elitfotboll.
Väsbys trogna supportrar saknar möjligheten att se elitfotboll.
Omran Ismail och Alex Ryssholm i Viby där de vill bygga en stor träningsanläggning.
Omran Ismail och Alex Ryssholm i Viby där de vill bygga en stor träningsanläggning.
Nu flyttas pokalerna till Viby från Busmarkets kontor i Huddinge som tidigare var klubblokal för AFC.
Nu flyttas pokalerna till Viby från Busmarkets kontor i Huddinge som tidigare var klubblokal för AFC.
På Vilundavallen spelas inte längre någon elitfotboll.
På Vilundavallen spelas inte längre någon elitfotboll.
För bara tre år sedan spelades elitfotboll på Vilundavallen i Upplands Väsby.
Och när Väsby United blev AFC skulle allsvenskan äntligen bli verklighet.
Men AFC flyttade och firar nu sina triumfer i Solna medan drömmen om toppen för Väsby IK slutade i botten – i division 7.
ANNONS

Ett oprognostiserat regn faller under uppvärmningen. Det är snart dags för division 7-premiär mellan Kallhäll och Väsby IK på Bolindervallen i Kallhäll.

Avspark är satt till 20.45. Klassisk champions league-tid för alla fotbollsintresserade. Men det är just det enda som påminner om elitfotboll denna kväll.

Det finns inga linjemän och ingen speaker. När bollen skjuts ut utanför planen tvingas spelarna själva kuta efter den. Publiksiffran uppgår till ett tiotal.

Väsby-spelarna bär den klassiskt gröna tröjan men shortsen varierar. Några bär gröna medan andra har vita eller svarta. En spelare skiljer ut sig i sina röda kortbyxor.

– Nu håller vi positionerna gubbar, ropar en av Väsbyspelarna peppande och sedan är matchen och säsongen igång.

Kontrasten till hur det var för bara några år sedan är smärtsam. Väsby spelade i superettan och slog både Hammarby och AIK och nådde semifinalen i Svenska cupen. Det talades till och med om allsvenskan.

– Det är rätt stor skillnad idag mot hur det var tidigare. Organisationen, ungdomssidan, allt är mindre. Sämre också tyvärr, säger Mats Wiksten när vi ses på Vilundavallen ett par timmar innan premiärmatchen i Kalhäll.

Mats Wiksten kallas ofta för mister Väsby IK. Foto: Stefan Källstigen

 

ANNONS

Förlorade viktiga kval

Mats Wiksten debuterade som målvakt i a-laget redan som 15-åring och gjorde sedan 23 raka säsonger som spelare i Väsby. Han beskrivs ofta som mister Väsby IK och klubbens ryggrad och han har varit med på hela resan som började i slutet på 80-talet då Väsby IK gick upp i division 1 för första gången.

1989 kom Erik Hamrén, dagens svenska förbundskapten, in som tränare och höll laget kvar i näst högsta serien. Under 90-talet och 00-talet pendlade sedan klubben mellan näst högsta och den tredje högsta divisionen.

Men kvalspelet var klubbens akilleshäl. Laget förlorade fem kval på sju år vilket tvingade dåvarande ordförande Börje Andersson, känd som Brytar-Börje, att ta till en ny metod.

Väsby IK slogs ihop med Café Opera som hamnat i ekonomiskt trångmål. Han bröt till, för att uttrycka det med Brytar-Börjes egna ord, och Väsby United bildades och tog Djursholmsklubbens plats i superettan.

Man skulle nå eliten till vilket pris som helst

– Det var lite att man skulle nå eliten till vilket pris som helst. Kvalmissarna var ett hårt slag mot Börjes ambitioner, säger Mats Wiksten.

Det som i november 2004 såg ut som en briljant idé ter sig drygt tio år senare som början på slutet. En niondeplats blev det som bäst men publiken svek och när laget blev farmarklubb till AIK 2007 började Väsbyidentiteten att blekna.

– Det kändes tragiskt. Klubben blev totalt uppäten. Många var naiva och trodde att det här med AIK var något nödvändigt ont för att klara ekonomin, säger Mats Wiksten.

Drogs du själv med i de stora förhoppningarna?

– I början gjorde jag nog det litegrann. Jag tränade äldre juniorer och då var det mycket prat om att samarbetet var positivt för dem.

Ryssholm betalade skulderna

2011 tröttnade AIK på Väsby United. Klubben lämnades med en rejäl skuldbörda och laget portades av kommunen från Vilundavallen.

Efter att Brytar-Börje först gått in med egna pengar dök plötsligt den då 52-åriga affärsmannen Alex Ryssholm upp som gubben i lådan. Ryssholm, jurist i botten och ursprungligen från Ryssland, hade gjort sig en förmögenhet på sitt bussbolag Busmarket Sweden och sent i livet börjat intressera sig för fotboll.

Det var när hans då 11-årige son Robert och flera av hans kamrater blev klubblösa som Alex Ryssholm startade Athletic FC. Förutom pojklag skapades också ett a-lag i division 6 som snabbt marscherade uppåt i seriesystemet.

När Väsby United stod på randen till konkurs såg Alex Ryssholm en möjlighet att snabba på resan upp i seriesystemet ytterligare. Ur egen ficka betalade Ryssholm Väsbys miljonskulder mot att hans eget division 3-lag Athletic FC fick överta platsen i division 1 – alltså precis samma modell som Brytar-Börje använt sig av vid ihopslagningen med Café Opera några år tidigare.

Klubben fick namnet AFC United och kopplingen till Väsby blev allt mer diffus. Inte ens Mats Wiksten kände sig hemma längre.

– Helt ärligt var jag nog inte särskilt ofta på matcherna då. Jag hade tränaruppdrag i Täby och Sollentuna och var mer intresserad av den nivån.

Väsbys trogna supportrar saknar möjligheten att se elitfotboll. Foto: Stefan Källstigen

Arena och supportrar men inget lag

Alex Ryssholms tanke var att förverkliga sina storslagna drömmar med AFC i Upplands Väsby. Han hade långtgående planer på en fullstor fotbollshall vid Vilunda. Men någon överenskommelse med kommunen kom aldrig till stånd.

Istället kom dödsstöten för fotbollen i Väsby efter säsongen 2013 då AFC United flyttade hela verksamheten till Skytteholms IP och Solna.

Väsby stod kvar med en arena som utrusats med moderna strålkastare och spelartunnel för att klara förbundets elitkrav – men utan lag.

Ett hårt slag inte minst för de trogna supportrarna.

– Det är sorgligt. Jag saknar att kunna titta på riktig fotboll. Nu har man blivit en sådan där tevegubbe istället, säger supportern Yngve Ekström, 76, som följt Väsby IK ända sedan tiden då matcherna spelades på Optimusvallen.

– Då var hela kommunen med. Sen blev det för stort. Idag finns det inga eldsjälar kvar. Alla ska pröjs. Enda hoppet är egentligen att Matte orkar fortsätta, säger Yngve Ekström och syftar på Mats Wiksten.

”Livsfarligt om jag var i närheten”

Många jag talar med menar att Brytar-Börje både har del i uppgången och i fallet. Ingen ifrågasätter dock hans engagemang för klubben.

Historierna är många om hur Börje mitt under match kunde försvinna in i skogen eller ner mot centrala Väsby när hans lag låg under för att sedan komma tillbaka ifall matchen vände.

– Jo, så var det. Det hände att jag åkte iväg, säger Börje Andersson på telefon när jag ringer upp honom för att höra hans version av historien.

– Gjorde vi en dålig match kunde jag vara förbannad och då var det livsfarligt om jag var i närheten. Jag kunde ju inte hålla tyst.

Han menar att problemen kom efter att han själv lämnat.

– Visst känner jag ett ansvar för hade jag varit kvar hade det här aldrig hänt. Då hade det fortfarande funnits ett elitlag i Väsby. Jag tycker att det är tråkigt att det blev som det blev, säger Börje Andersson.

En sak grämer honom – att AFC inte stannade i Upplands Väsby.

– Nu är de på väg till allsvenskan och det är ju för jävligt att de inte är kvar i Väsby. Jag hade ingen tanke på att Ryssholm skulle flytta till Skytteholm, säger Brytar-Börje.

Omran Ismail och Alex Ryssholm i Viby. Foto: Stefan Källstigen

Bygger akademi i grannkommunen

Idag är det istället Viby i grannkommunen Sollentuna som är skådeplats för en av svensk fotbolls mest udda satsningar. Här förfogar Alex Ryssholm över 35 000 kvadratmeter och han har en plan för hur han ska använda varenda en av dem till att göra AFC till en maktfaktor i svensk fotboll.

Ett nej skulle vara en förlust för samhället och för fotbollen

Alex Ryssholm och Omran Ismail, marknadsansvarig hos AFC, tar emot vid huvudbyggnaden som man når via en smal grusväg. De vill förklara idén med AFC Academy och de börjar med att visa runt i de enorma lokalerna som tidigare var lager. I flera av dem pågår omfattande renovering.

Gym, materialrum och en del kontor är redan på plats. Flera av AFC:s utländska stjärnor, som Othman El Kabir, John Mensah och den amerikanske målvakten Josh Wicks, bor också här i särskilda spelarlägenheter.

– Vi håller just på att flytta över alla pokaler hit, berättar Alex Ryssholm och visar oss prisskåpet.

Tidigare har Busmarkets kontor i Huddinge också fungerat som klubblokal.

Men detta är som sagt bara början. Alex Ryssholm plockar fram ritningar som visar hur området ska utvecklas med bland annat en fullstor fotbollshall och en konstgräsplan.

I augusti hoppas han få svar på om detaljplanen för hallen godkänns. Flera grannar har protesterat och menar att anläggningen stör.

– Ett nej skulle vara en förlust för samhället och för fotbollen. Det här är ett socialt projekt. Jag kan använda den här marken till annat och tjäna mycket mer pengar på det men det här är en investering för kommunen, säger Alex Ryssholm.

Alex Ryssholm kallar klubben för ett socialt projekt. Foto: Stefan Källstigen

FC Barcelona är förebilden

Alex Ryssholm är påtagligt avspänd när han visar runt i anläggningen. Han skämtar om att bollkalle är hans egen främsta fotbollsmerit och att han tidigare tyckte ishockey var roligare.

Men när han gick in i fotbollen gjorde han det grundligt. Han reste runt i Europa och besökte toppklubbar som FC Barcelona.

– Där sa de till mig att utan en egen anläggning är en akademi bara en dröm. Sedan träffade jag stjärnor som Messi och Xavi. De var väldigt ödmjuka. FC Barcelona är min förebild.

Deras slogan är ”mer än en klubb”. Gäller samma för AFC?

– Precis. Vi är ett socialt projekt.

Hans filosofi i fotbollen, affärerna och livet kanske tydligast kommer fram när jag frågar hur han, som helt saknar fotbollserfarenhet, kunde få besöka FC Barcelonas träningsanläggningar och träffa klubbens stjärnor.

– Vill man något jättejättemycket så går allt, svarar han.

Han är van vid att tvivlarna är många.

– Folk har sagt i flera år att det jag gör bara är en utopi. De säger att nästa år försvinner du Alex och sedan säger de samma sak året därpå, säger Alex Ryssholm och skrattar.

Mest verkar han trött på dem som misstror hans intentioner och som tror att han har en slug baktanke med hela projektet. I media har han beskrivits som svensk fotbolls förste oligark.

– Jag har redan satsat 33 miljoner här i Viby och det ger ingen vinst. Det handlar inte om det, säger han och återkommer till idéerna om att ett socialt projekt.

Sin livs värsta affär

Jag frågar honom vad han tänker om att Väsby IK, laget han tog över 2012, idag spelar i division 7.

– Jag tycker att det är synd, säger han.

Var tanken att förverkliga det här projektet i Väsby?

– Ja, jag bodde själv i Väsby, i Runby, för 25 år sedan så jag ville gärna vara i Väsby. Jag trodde att det skulle bli verklighet men kommunen verkade inte vilja ha fotboll, säger Alex Ryssholm.

Köpet av Väsby United beskriver han som sin livs värsta affär.

– Spelarna i laget blev fria att lämna så jag köpte ett lag utan spelare.

Idag gör det kanske detsamma. När vi träffas i Viby har AFC precis gått upp som serieledare i Superettan.

– Vi kämpar på bra, säger Alex Ryssholm och ler.

Det sista spåret av Väsby

Spåren från Väsby är nästan helt utsuddade i AFC. Men ännu finns några kvar. Roy Rosenback, känd idrottsprofil i Väsby som bland annat var speaker på Väsby Uniteds matcher, har fortsatt följa klubben på nära håll. Idag skriver om laget på sajten Svenska fans.

– Det är mest spelarna som gör att jag fortsätter följa dem. Jag känner hela gänget och har bra kontakt med Alex, säger Roy Rosenback.

Han är förbannad på Väsby kommun för att de inte tog tillvara på chansen att få Ryssholms projekt på plats.

– Han hade ett jävla fint upplägg men fick ingen respons. Det är trist som bara den men jag förstår ryssen. Han var motarbetad av kommunen, säger Roy Rosenback.

På Vilundavallen spelas inte längre någon elitfotboll. Foto: Stefan Källstigen

Lång väg tillbaka

Diskussionen om en hall eller tält för inomhusfotboll har levt vidare efter att Ryssholm lämnade kommunen men något beslut finns fortfarande inte. Idag ingår hallfrågan i en större översyn av Vilundaområdet som kommunen genomför.

För Väsby IK är vägen tillbaka lång. 2013 startade klubben om längst ner i seriesystemet. Hoppet om en snabb resa uppåt fanns men istället trillade laget förra året åter ner i division 7.

– Där känner jag besvikelse. Hade vi haft en bättre organisation och fler starka personer kvar hade det kunnat bli bra. Kanske inte elitfotboll men division 3 åtminstone, säger Mats Wiksten.

Idag är steget tillbaka till toppfotbollen stort. Ändå sörjer inte Mats Wiksten att AFC:s storsatsning inte hamnade i Väsby.

AFC är en fascinerande klubb men känslan var att det var lika bra att det försvann.

– Nej, det kan jag inte påstå. AFC är en fascinerande klubb men känslan var att det var lika bra att det försvann.

Istället är det annan sak som irriterar honom.

– Det glöms bort att Väsby IK faktiskt spelade på samma nivå, i Norrettan, redan innan AIK klev in. Då var det egna starka krafter och att det glöms bort är det som känns tråkigast av allt.

Som om inte glömskan vore nog så totalförstördes klubbens prissamling vid en anlagd brand 2011.

– Signifikativt, suckar Mats Wiksten.

Ett litet steg åt rätt håll

Premiären mot Kalhäll blev ändå något att glädja sig åt. En målrik match med ett lyckligt slut. I den sista ordinarie matchminuten satte Väsby IK avgörande 4-3 och fick med sig tre poäng.

– Många spelare är kreativa och individuellt skickliga. Med lite fason på defensiven kanske det ändå finns ett litet, litet hopp om framtiden, säger Mats Wiksten.

Fakta

Viktiga år i Väsby IK:s historia

1924 – Klubben bildas av ett gäng ungdomar på den plats där Marabous chokladfabrik idag ligger.

1987 – Klubben når division 1 för första gången.

1989 – Erik Hamrén tränar laget.

2004 – Väsby United bildas efter säsongen genom att Väsby IK och Café Opera slås ihop.

2005 – Väsby United vinner båda matcherna mot AIK i superettan.

2007 – Väsby går till semifinal i Svenska cupen där Kalmar FF blir för svåra.

2012 – Alex Ryssholm blir ny ordförande i Väsby United. Laget slås ihop med AFC och bildar AFC United.

2013 – Efter säsongen kommer beskedet att AFC United lämnar Upplands Väsby för att istället spela matcherna i Solna.

2015 – Väsby IK:s mål att åter klättra i seriesystemet misslyckas och laget ramlar istället ner i division 7.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.