Dubbla sjukamper tog på krafterna

Med tre veckor mellan mästerskapen blev Sofia Linde JEM-tvåa i Rieti och 25:a på VM i Moskva.

– Det var tuffare än jag trodde. Kroppen var sliten, säger Täby IS mångkampare.

Sofia Lindes huvudmål i sommar var junior-EM för 19-åringar i Italien. Hon åkte dit med medalj som målsättning och grejade silver, endast slagen av belgiskan Nefi Thiam och på nytt personligt rekord, 6 081 poäng. Ändå var det ingen perfekt tävling, tycker hon.

– Andra dagens resultat var inte perfekta. Jag var speciellt missnöjd med avslutande löpgrenen 800 meter, men den insatsen tog jag revansch på mig själv i VM.

Hennes helhetsbild av JEM är ändå att hon ”upplevde glädje, gjorde sin allra bästa tävling och fick med sig medalj hem.”

Bara tre veckor senare klev Sofia Linde in på Luzjnikistadion för sitt livs första globala seniormästerskap – VM i Moskva.

Hon slutade 25:a med 5 822 poäng, ett beskedligare resultat än i Italien.

– Det var tuffare än jag trodde. Kroppen var sliten.

Efter sex av sjukampens grenar var varje enskilt resultat aningen svagare än i junior-EM. Det var mer än hon tålde. Med uttalad revanschlust inför avslutande 800-metersloppet satte hon ett rejält personbästa. Hon sprang på 2.16,34, två sekunder snabbare än någonsin tidigare i tävling.

Hade den tiden räckt till JEM-guld?

– Nej. Men det var väldigt skönt att få avsluta VM med ett bra resultat.

Täby IS-mångkamparen har ingen lång återhämtning att se fram emot. Nästa helg avgörs SM i Borås och veckan därefter Finnkampen på Stadion.

– Jag hoppas bli uttagen till någon gren i Finnkampen, säger hon.