Hårda duster med mjuka bollar och glada miner

soft tennis
Tor-Björn Falck slår en backhand och den gula mjuka bollen far iväg över nät.
Varje tisdag samlas ett gäng 70-plusare för att spela Soft tennis i Slottshallen, tidigare Sjökrigsskolans gamla gymnastiksal, i Näsbypark. Och det är en motionsform med mångåriga anor. Ett par av medlemmarna har varit med ända sedan starten för cirka 25 år sedan.

– Vi är några som har tillkommit under åren, men flera har varit med i åtminstone 15 år, säger Tor-Björn Falck medan han hjälper Lars Fond, en av de verkliga veteranerna i gänget, att montera näten.

soft tennis

Sex spelare var på plats när Lokaltidningen Mitt i hälsade på i Slottshallen:: Bo Jacobsson, Lars Fond, Christer Brandström, Anders Westlund, Per Kjellerstedt och Tor-Björn Falck. Foto: Pekka Pääkkö

Gympasalen är så gott som helt intakt sedan den byggdes 1942. Nytt golv och ny belysning, men i övrigt är den sig lik. Träpanel runt hela salen och en läktare helt i trä i ena kortänden gör att det doftar en aning bastu i salen. En försmak av vad som väntar efter träningspasset.

”Vi bastar alltid efter”

– Ja, det är mycket en social grej också. Vi bastar alltid efteråt, säger Tor-Björn Falck.

Men först träning. Och även om det är ”en social grej” med plats för många garv blir det snabbt åtminstone lite allvar när matcherna väl kommer igång.

– Naaaaaaaeeeehhh! vrålar Tor-Björn Falck när han är en liten gnutta för sen för att hinna returnera en boll från Per Kjellerstedt.

Officerare hyrde hallen

Om några av de andra kan kallas veteraner så är frågan vad man ska kalla Per Kjellerstedt. Han gick på Sjökrigsskolan på 1960-talet och tränade ofta i gympasalen, både i själva utbildningen och på fritiden. När Sjökrigsskolan lades ner 1987 var det ett gäng som hade gått officersutbildningen där som tyckte att gympahallen måste räddas, och användas.

– Vi fick hyra hallen och badet som låg intill på den tiden och startade en förening, Näsby Motion. Så småningom höjde försvaret hyran alldeles för mycket och ännu senare såldes alltihop till ett byggbolag, och badet skrotades, säger han.

Mjuka bollar och lägre nät

Men gympasalen överlevde, och drivs i dag av Friskis&Svettis.

– Soft tennis började vi med redan i Näsby Motion. Först spelade vi vanlig tennis, på andra ledden i salen, men i början av 1990-talet gick vi över till Soft tennis, säger Per Kjellerstedt.

Soft tennis spelas med samma poängsystem som vanlig tennis, men med mjuka bollar, lägre nät och på en bana stor som en badmintonplan.

”Lite bollsinne skadar inte”

– Det går lite långsammare än vanlig tennis, och är lite snällare. Därför blir det mer spel, mindre gå och plocka bollar, säger per Kjellerstedt.

– Precis. Soft tennis är väldigt förlåtande. Lite bollsinne skadar förstås inte, men det är ganska enkelt att få till bra bolldueller och bra spel, säger Tor-Björn Falck.

Bygger relationer och har trevligt

Även om spelet är långsammare än vanlig tennis är tempot mer än tillräckligt för att alla ska hinna bli både andfådda och svettiga under den timme spelet pågår i Slottshallen.

– Vi tar det hela på fullt allvar, men samtidigt hinner vi bygga relationer och ha trevligt, säger Tor-Björn Falck.

Finns plats för fler

I dag är de sju medlemmar i föreningen, som heter Yllå – en försvenskad variant av den komiska figuren Monsieur Hulot som gör tennisbanan osäker i Jacque Tati-filmen ”Semestersabotören”.

soft tennis

Jacques Tatis ”tennis-klant” Monsieur Hullot fick ge namn åt Soft tennis-föreningen i Slottshallen. Foto: Pekka Pääkkö

– Vi tyckte att det var ett namn som passade oss, säger Tor-Björn Falck som också hälsar att det finns plats för fler medlemmar i Slottshallen på tisdagseftermiddagarna.