Duvbotjejer mötte idoler

Landslagsspelarna Elin Eldebrink, Bintah Drammeh och Frida Eldebrink var heta villebråd när de besökte Löthallen under Duvbos läger.
Landslagsspelarna Elin Eldebrink, Bintah Drammeh och Frida Eldebrink var heta villebråd när de besökte Löthallen under Duvbos läger.
Cool. Snäll. Stark. Kan göra mål utifrån.

Superlativen haglade över landslagsstjärnan Frida Eldebrink när hon besökte Duvbos läger i Löthallen.

– Jätteroligt att hon är här. Jag har bara sett henne på tv innan, säger Claudia Isaac, 10.

Kön ringlade lång när Frida Eldebrink och hennes två landslagskollegor Elin Eldebrink och Bintah Drammeh slog sig ner för att svara på frågor, ta bilder och skriva autografer till de uppspelta deltagarna på Duvbo Baskets sommarläger.

Bollar, t-shirts, armar. Allt som kunde signeras signerades, och de flesta ställde sig i kön både två och tre gånger.

– Frida sa att hon och Elin började spela basket när de var fyra, fem år. Deras mamma var tränare för deras storasyster, så då följde de med på träningarna, berättar Katja Swahn, 10 som fått både autografer och tagit fanbild med landslagsspelarna.

Basketlägret är en tradition som anordnas av Duvbo varje sommar. 43 spelare mellan 9 och 13 år har tränat, svettats och blivit bättre på basket under veckan som gått. Allt under ledning av den meriterade tränaren och Sundbybergsbon Stefan Pettersson.

Det var också han som fick landslagsstjärnorna till Löthallen.

– Jag brukar träna tjejerna individuellt under sommaren och tyckte att det kunde vara kul om de kom hit. Då får de unga spelarna se hur det ska se ut på riktigt. Det är viktigt, säger tränaren.

Inför ögonen på mycket imponerade lägerdeltagare höll Petterson ett timmeslångt basketpass där landslagsspelarna fick nöta skott och dribbling.

– Man ser att de är bra, för de är väldigt bra på att göra tvåtaktare. Det är ganska svårt, säger 9-åriga Frida Beckius.

– Och på att göra mål långt ifrån. Det är Frida bra på. Då behövs det mycket kraft, säger Katja.

Landslagsstjärnan Frida Eldebrink är bara i Sverige under sommaren. Snart går flytten till Istanbul i Turkiet för spel i nya klubben Besiktas.

Hur känns det att ha en lång kö med väntande unga spelare som vill få en autograf av dig?

– Kul. Jag hoppas att jag kan ge inspiration, och få upp deras intresse för basket ännu mer.

– Träna mycket, men framför-allt, hitta glädje. Hitta saker du är bra på och utveckla det. Hitta din egen stil och ditt eget sätt. Det är alltid roligt att göra något du är bra på, säger hon.

Hur var det att få träffa Sverige bästa basketspelare?

Claudia Isaac, F-04:

– Roligt och pirrigt. Men de var snälla och så fick jag med mig några tips att tänka på.
Frida Beckius, F-05:

– Häftigt och kul. Frida är min favorit. Hon är smidig och stark. Jag frågade hur det är att spela i landslaget. Det vill jag också göra.
Victor Stenquist, P-03/04:

– Roligt. Jag har aldrig träffat några basketspelare som är så bra. Jag frågade vilken klubb de började spela i.
Katja Swahn, F-04:

– Det var kul och roligt att få se hur de gör när de spelar basket. De är ju så bra.