Dygnet som kan fullborda miraklet

Peter Gripler tror på sitt lag. ”Det som talar för oss är att vi har vunnit en serie och är på uppgång”, säger han.
Peter Gripler tror på sitt lag. ”Det som talar för oss är att vi har vunnit en serie och är på uppgång”, säger han.
Inom loppet av ett dygn kan ett litet idrottsmirakel vara fullbordat.

Den 2 och 3 april avgörs det om Tibble-Kungsängen tar sig ända upp i bordtennisens högsta liga.

– Det gäller att få en bra start här hemma, säger Peter Gripler, spelande lagledare.

Lag-VM, OS-kval, slutspel i danska ligan och landskamper – det händer mycket inom bordtennisen de kommande veckorna. Att hitta två datum för kvalet till pingisligan som passade både Tibble-Kungsängen och motståndaren Markaryd var lättare sagt än gjort.

Lösningen blev att lagen möts i varsin hemmamatch inom loppet av ett dygn.

Den 2 april spelar Tibble-Kungsängen hemma i Lillsjöskolans gymnastikhall. Dagen därpå är det dags för bortamatch.

– Jag tror att vi har en liten fördel av att börja här. Vi kan sova hemma och sedan i lugn och ro åka ner till returen dagen efter, ­säger spelande tränare och lag­ledare Peter Gripler.

Till skillnad från i superettan spelas kvalmatcherna på ett bord och med tre spelare. Det gör att Tibble-Kungsängen inte har samma nytta som tidigare av sin breda trupp.

Markaryd, som bara tog 2 poäng den här säsongen, är däremot vana vid upplägget från pingis­ligan och har enligt Peter Gripler just tre framstående spelare. Det är norrmännen Istvan Moldovan och Espen Rönneberg samt engelsmannen Christopher Doran.

– Men det som talar för oss är att vi har vunnit en serie och är på uppgång. Vi är vana vid att vinna, för Markaryd är det tvärtom. De är vana vid att förlora.

Vid det här laget känner många redan till historien om Tibble-Kungsängen, laget som sju år i rad avancerat i seriesystemet.

Nu står laget framför det sista trappsteget som leder rakt upp i svensk bordtennis finrum.

– När vi tog oss upp till superettan trodde man ju inte det var sant. Och nu är vi här och har vunnit serien med fem poängs marginal. Det hade varit fantastiskt om vi lyckades gå hela vägen upp, säger Peter Gripler.

Men oavsett hur det går nästa vecka står det redan klart att en spelare från Tibble-Kungsängen kommer att spela i pingisligan nästa säsong. Det är toppspelaren Daniel Reed från Storbritannien som skrivit på för Falkenbergs BTK. I Tibble-Kungsängen fick man reda på övergången genom en artikel i tidningen Hallands Nyheter.

– Vi har förståelse för att han byter klubb, men det är verkligen inte bra att det blir klart innan vi spelar kval. Men förhoppningsvis kan han ge järnet för oss ändå.

Fakta

Kvalmatcherna spelas på ett enda bord

Till skillnad från i superettan spelas kvalmatcherna på ett enda bord och med bara tre spelare. Först till tre segrar vinner. Det sammanlagda resultatet för de två matcherna avgör vilket lag som spelar i pingisligan kommande säsong.

Tibble-Kungsängen BTK–Markaryds BTK spelas den 2 april.

Markaryds BTK–Tibble-Kungsängen BTK spelas den 3 april.