Eagles flyger i VM

Eagles är svenska mästare. Överst flygaren och veteranen Mikaela Riutta.
Eagles är svenska mästare. Överst flygaren och veteranen Mikaela Riutta.
Glöm snacket att cheerleading enbart handlar om sexiga tjejer som viftar med pompoms. Det är en extremt krävande sport, menar Mikaela Riutta i Haninge- och VM-laget Eagles.

Mikaela Riutta balanserar med lätt böjda knän på fyra par sammankopplade händer. Hon kastas tre meter rakt upp, rätar ut kroppen och hänger vågrätt i luften med armarna utsträcka åt sidan, gör en framåtvolt och landar mjukt på rygg i den mänskliga vaggan.

Övningen kallas i cheerleadingvärlden ”Birdfront toss”. Den är ett så kallat stunt och inget man lär sig över en kafferast.

– Tajmingen är otroligt viktig, alla måste göra rätt saker samtidigt. Annars kan man göra sig ordentligt illa, säger Mikaela Riutta.

Vi befinner oss i Svartbäckens idrottshall där flerfaldiga svenska mästarinnorna Haninge Power Cheer and Dance har sin hemvist. Nu tränar elitlaget som kallas för Eagles inför VM i USA i april där det ska representera Sverige.

Mikaela och Melissa Rostedt tillhör veteranerna och har tränat cheerleading i närmare 20 år.

Mikaela har alltid varit ”flyer”. Den som balanserar på toppen av pyramiderna och utför gymnastiska moment eller akrobatiska konster. Melissa är styrkefenomenet som ska kasta sina lagkamrater, två eller tre mänskliga lager upp i luften.

– Den som säger att det här inte är en sport kan komma hit och testa. Att lyfta och kasta en människa högt över huvudet är väldigt tungt och kräver både kroppskontroll och styrka, säger Melissa.

De är rejält trötta på alla, företrädesvis män, som dissar cheerleading och alltjämt tror att det handlar om sexiga tjejer i minikjolar med tindrande ögon och pompoms som hejar fram män.

– De första tjugo åren var det faktiskt bara killar som höll på. Fem amerikanska presidenter har varit cheerleaders, säger Mikaela.

När cheerleading kom till Sverige med den amerikanska fotbollen på 90-talet var det visserligen pepp-varianten, där tjejer hejar på killar, som först fick fäste. Men snart frigjorde sig tjejerna och började tävla mot varandra i den sport som idag kallas ”power cheer”.

Eagles, tillika svenska landslaget sedan lång tid tillbaka, hävdar sig väl i världen och kom trea i VM efter USA och Norge 2011.

I år är målet att slå Norge. Det två och en halv minuter långa VM-programmet börjar äntligen sitta efter sex månaders träning.

– Ett felfritt framträdande kan räcka långt, säger coachen Karolina Olovsson.

Fakta

Hejarklacksledarna blev kanonmat

Cheerleading föddes i USA 1880. Pionjärerna var män som hejade fram universitetslag.

De manliga hejarklacksledarna blev kanonmat vid 2:a världs­kriget och ersattes av kvinnor.

Den första cheerleadingkursen hölls på 1940-talet, signerad Lawerence Herkimer. Han utvecklade regler, uppfann pompoms och blev mångmiljardär.

På 1970-talet rekryterade Dallas Cowboys sexiga kvinnliga dansare för att locka publik.