Edgren sköt Rotebro till allsvenskan

Nysydd anlände matchhjälten Patrik Edgren till segermiddagen.
Nysydd anlände matchhjälten Patrik Edgren till segermiddagen.
Simon Sandman, Andreas Eldh, August Moberg och Niclas Johansson-Bräck njöt av att vara allsvenska spelare.
Simon Sandman, Andreas Eldh, August Moberg och Niclas Johansson-Bräck njöt av att vara allsvenska spelare.
Dagis- och skolkamraterna Patrik Jeppsson och Simon Fungdal har varit med om hela Rotebro IBK:s resa från division 5 till allsvenskan.
Dagis- och skolkamraterna Patrik Jeppsson och Simon Fungdal har varit med om hela Rotebro IBK:s resa från division 5 till allsvenskan.
Roger Östergren höll ett kort tacktal till spelarna och ledarkollegorna.
Roger Östergren höll ett kort tacktal till spelarna och ledarkollegorna.
Rotebro IS imponerande division 1- och kvalspelsinsats slutade i ett magnifikt crescendo i kvalfinalen mot Hagunda. Uträknade efter att ha förlorat andra matchen och tidigt hamnat i underläge i avgörande mötet, lyckades "Rotan" vända 0–3 till 4–3.

Matchvinnare blev Patrik Edgren i sudden death.

För 17 år sedan gjorde Patrik Edgren avgörande målet som förde upp AIK i elitserien i innebandy. Under hans 456 matcher i AIK tog klubben två SM-guld och i båda finalerna gjorde han ”game-winning goal”.

Nu är han även hjälte i Rotebro IS IBK.

Edgrens 4–3-mål i sudden death betydde att nykomlingarna gick rakt igenom division 1 och upp i allsvenskan via kval.

”Ska vi applådera och sjunga när han kommer in? undrar någon i vimlet av spelare som sent i söndags kväll samlades på restaurang Hamilton i Sollentuna för att över plankstek eller hamburgertallrik njuta segerns sötma. Edgren är timmen senare än de andra, men får ett varmt mottagande. Orsaken till förseningen är att han åkt raka vägen från Uppsala till Löwenströmska sjukhuset.

Han är sydd med fyra stygn på högersidan av hakspetsen, en skada som uppkom tidigt i matchen när två Hagundaspelare tryckte till från varsitt håll och han synade golvet med hakan först. Resten av matchen lirade han med ansiktet tejpat från öra till öra.

– Jag såg ut som Darth Vader. Det blödde igenom, blev blött av svett och var jäkligt irriterande.

Ändå var det 38-åringen som 3:02 in i sudden death klev in från högerkanten och sju åtta meter från mål vispade iväg sitt dragskott. Två motståndare fanns i skottlinjen, men inte tillräckligt och Hagundas målvakt hann bara sprattla till utan att någon kroppsdel hindrade bollen från att hitta in under ribban.

– Inte mitt hårdaste i karriären. Egentligen är det ett dåligt tajmat avslut. Jag siktade inte utan ville ha den mot mål, absolut inte i deras täck.

Han pillar på plåstret och medger att han var upprörd under matchen. Mest för att man inte fick till tejpningen.

Lagkamraterna har innan Patrik kom pratat om att han togs hårt och bryskt av Hagundaspelarna.

– Var det så farligt? undrar han och får mothugg av lagledaren Marie Lienzén, David Flygar, Jesper Göransson och Simon Fungdal som alla menar att det garanterat var en matchplan Hagunda hade.

I så fall var det en taktik som fick motsatt effekt.

– Det går inte att jämföra det här med åren i AIK, SM-guld och sådant. Men det här är också väldigt roligt, speciellt den här typen av matcher. Man är ju inte svinsugen på att förlora matcher som gäller något.

Men hur gick det här till egentligen. Rotebro vann i påskhelgen match 1. I lördags vann Hagunda returen på hemmaplan med 8–7 och hade fördel av hemmaplan i avgörande matchen. I vilken Uppsalalaget gick fram till 3–0 på tolv minuter.

– Dom kom ut som rovdjur, säger tränaren Roger Östergren. Vi hade lovat varandra att starta med energi men var chanslösa. Deras 3–0 var rättvist.

Simon Sandman berättar att han i det läget tittade flera lagkompisar i ögonen utan att se hopp.

– Alla ville, men det såg rätt kört ut.

Bollkontroll – på gränsen till överdrivet bollinnehav – blev taktiken från start i andra perioden. I tidigare möten hade lagledningen och spelarna läst in att Hagunda var obekväma som bolljagande.

– Johan Glasers reducering i andra perioden betyder jättemycket. I tredje perioden är det bara ett lag på plan, säger lagkaptenen Simon Fungdal.

David Flygar gjorde 2–3 och Sebastian Mellqvist 3–3 inom 31 sekunder.

Och sista kapitlet tillskrivs alltså Patrik Edgren.

Kvällen börjar lida mot uppbrott och Roger Östergren lyfter sitt champagneglas för att tacka. Alla lyssnar, applåderar, men ingen gör en ansats att resa sig. Det finns fortfarande säsongs- och matchsekvenser kvar att minnas.