ANNONS

Mara runt Edsviken tar månader att fullfölja

Nicholas Roman
Nicholas Roman, till höger, och träningskompisen Linus Norrbom testar banan runt Edsviken.
Nästa år är det premiär för Sollentuna Summer Winter Marathon. Man tävlar i par och loppet som går runt Edsviken är uppdelat i två etapper – en halvmara i februari och en i augusti.
ANNONS

– Vi kallar det världens längsta marathon. Det tar ju över ett halvår att genomföra, säger Nicholas Roman, initiativtagare till loppet.

Han har tidigare dragit igång flera andra lopp, så som Urban Mile och Stockholm Multi Island Run. En gemensam nämnare för dem är att upplevelsen – inte tiden – står i centrum och att man tävlar i par.

Nicholas Roman

”Folk vill uppleva saker, komma ut i naturen och göra saker tillsammans”, säger Nicholas Roman, Sollentunabo och vd i företaget Challengize som bland annat arrangerar flera lopp där upplevelsen står i centrum. Foto: Emanuel Penje

– Många av de stora motionsloppen tappar deltagare. Våra lopp är upplevelselopp där det viktiga är att komma ut i naturen, att få en upplevelse, och framför allt att man gör något tillsammans, säger Nicholas Roman.

”Man måste hålla ihop”

Han kommer själv från swimrun-världen, där man oftast både tränar och tävlar tillsammans, och har tagit med sig lag-tänket in i löpningen.

– Det första intakta laget i mål vinner. Det betyder att man måste hålla ihop. Om jag är snabbare än min lagkompis så blir min roll att stötta och peppa så mycket jag kan, säger Nicholas Roman.

Han berättar att Edsviken runt är ”ett klassiskt löparstråk” och att idén till Sollentuna Summer Winter Marathon dök upp just när han sprang en sådan runda.

”Inte bara en vanlig halvmara”

– Ja, jag tänkte att här borde man ordna ett lopp, men inte bara en vanlig halvmara utan något speciellt.

ANNONS

Och lite annorlunda blev det då Nicholas Roman kom på att göra ett marathonlopp i två delar, vid två olika tillfällen och med helt olika förutsättningar.

Första delen går den 10 februari, då det troligen är minusgrader och snö ute.

”Hoppas att isen ligger då”

– Vi tror och hoppas att isen ligger på Edsviken då. I så fall går banan över isen vid sju olika passager. Det lär inte bli den snabbaste halvmaran, men den mäktigaste. Kan vi inte springa på isen så blir det längs stigar runt Edsviken i stället, men det blir garanterat en utmaning ändå, säger Nicholas Roman.

Den andra delen går samtidigt med den årliga musikfesten Edsvik Musikfestival i Edsbergsparken, preliminärt den 25 augusti, och nu utmed naturstigar runt vattnet.

– Man springer i princip på vattnet. 75 procent av banan går precis utmed vattnet, nedanför 40-miljonersvillorna. Tack vare allemansrätten är naturen så tillgänglig, säger Nicholas Roman.

Nicholas Roman

Linus Norrbom och Nicholas Roman tränar ofta tillsammans, och tävlar även ihop ibland. Här springer de sommarbanan till Sollentuna Summer Winter Marathon. ”75 procent av banan går precis utmed vattnet”, säger Nicholas Roman. Foto: Emanuel Penje

Efter etapp två utses vinnarna av ”världens längsta marathon” – det vill säga de intakta lag som har den snabbaste sammanlagda tiden – i de tre klasserna herr, dam och mixed.

Max 125 lag får plats 2018

– Vi hoppas att det blir hyfsat jämnt fördelat så att det blir ungefär lika många lag i alla tre klasserna, och hittills ser det ut att bli så, säger Nicholas Roman.

Troligen läggs ett tak på 125 lag under premiäråret. Redan har en del anmälningar kommit in, och Nicholas Roman tror att många lag anmäls i december.

– Ja, det här kan ju bli årets julklapp till din träningskompis eller till det aktiva paret. Eller en perfekt bröllopspresent – man måste ju hålla ihop!

Simmade över vattnet

Här kan ni se filmer som visar banorna – vinter och sommar – för Sollentuna Summer Winter Marathon.

Vinter:

Sommar:

För att spela in vinterfilmen fick Nicholas Roman simma alla vattenpassager under en lång swimrun i mitten av oktober.

Fakta

Långsmal vik av Östersjön

Edsviken är en långsmal vik av Östersjön, cirka 7,7 kilometer lång.

Den ligger i kommunerna Sollentuna, Solna och Danderyd – från Stocksund och Bergshamra i söder till Edsberg i norr.

Maximalt vattendjup är cirka 20 meter.

Den sydvästra delen av Edsviken ingår i Kungliga Nationalstadsparken.

På www.edsvikenmarathon.se kan du anmäla ditt lag till Sollentuna Summer Winter Marathon. (Loppet hette från början Edsviken Summer Winter Marathon men bytte namn i slutet av oktober då Sollentuna kommun gick in och stöttade loppet som huvudpartner).

ANNONS