Dags för etapp två runt Edsviken i ”världens längsta mara”

Nicholas Roman, Sollentuna, edsviken, winter summer run, löpning
På lördag måste Nicholas Roman agera arrangör, men om ett par veckor får han själv kämpa i den tuffa swimruntävlingen Ö till ö.
I morgon lördag är det dags för sommardelen av Sollentuna Summer Winter Marathon 2019. Omkring 200 löpare kommer att springa de 21 kilometerna runt Edsviken, som det ser ut i drygt 20 grader och sol.

– Ja, vi är jätteglada. Jag är dyngsur nu för jag är ute i regnet och riggar loppet, men i morgon ska det bli jättefint. Det kommer att bli mysigt för de som springer, säger loppets initiativtagare och arrangör, Sollentunabon Nicholas Roman.

Stämmer prognosen blir det en skarp och trevlig kontrast till vinterdelen av loppet som avgjordes i februari och närapå ställdes in på grund av blåst, is, snö, slask och vatten. Men loppet blev av och hela 164 tappra tvåmannalag kom till start.

Maran tar över ett halvår att slutföra

Sollentuna Summer Winter Marathon består av två varv på 21 kilometer runt Edsviken. Det första varvet i februari och det andra i augusti – därav ”världens längsta mara”, den tar ju över ett halvår att slutföra.

Sollentuna Summer Winter Marathon

Till loppet har en speciell tvådelad medalj tagits fram, likt ett kompishalsband, där deltagarna får ena delen efter vinterloppet och den andra vid sommarens lopp. Foto: Nicholas Roman

Till sommardelen som startar vid Edsvik konsthall klockan 13 i morgon den 24 augusti är 86 tvåmannalag anmälda, plus 30 sololöpare.

– Från början var loppet bara för lag, främst på grund av säkerhet när de springer över isen på vintern, men många har hört av sig och bett att få ställa upp själva så då kör vi det på prov i år, säger Nicholas Roman.

Varför är det fler som springer vinterdelen än sommardelen?

– Det är fler som vill springa på sommaren, men det går så sjukt många lopp just nu. På vintern finns ganska få lopp, säger Nicholas Roman.

Omkring klockan 14.15 lär segrarna gå i mål vid konsthallen i morgondagens lopp. Så småningom koras vinnare i herr-, dam, och mixedklass – i både sommarhalvmaran och i sommarvinterhelmaran.

Snart en utmaning även för Nicholas

Som arrangör har Nicholas Roman fullt upp och kan inte delta i Sollentuna Summer Winter Marathon, men han ska snart få kämpa så det räcker. Den 2 september deltar han i Ö till ö, tävlingen som klassas som VM i swimrun, tillsammans med Johan Ruster.

– Den tävlingen började också som en knäpp idé om att kanske kan man simspringa från Sandhamn till Utö. I dag är det jättesvårt att komma med, vi hade tur och vann vår startplats i ett lotteri, säger Nicholas Roman.

Johan Ruster och Nicholas Roman

Johan Ruster och Nicholas Roman har tävlat tillsammans i swimrun förr. De känner varandra från Runmarö, en av öarna som passeras i Ö till ö, där de båda har landställe. Foto: Privat

Så nu ska han och Johan Ruster ta sig från Sandhamn till Utö, totalt 65 kilometer löpning och 10 kilometer simning.

– Vi tror att det kommer att ta oss cirka tolv timmar, säger Nicholas Roman.