ANNONS

Edsvikens is håller för ”världens längsta mara”

Nicholas Roman, Sollentuna, edsviken, winter summer run, löpning
Nicolas Roman med Edsviken i bakgrunden.
På lördag är det dags för de första halvan av årets Summer Winter Marathon. Redan nu står det klart att isen är tillräckligt tjock så att deltagarna kan springa 7 av de 21 vinterkilometrarna på Edsviken.
ANNONS

– Ja, de är ute och plogar på isen. Vi var ett gäng som provspräng i söndags, första gången någonsin någon sprang hela sträckan, och det funkade skitbra, säger loppets initiativtagare och arrangör Nicolas Roman.

summer, winter marathon, sollentuna medalj

En speciell tvådelad medalj, à la kompishalsband, har tagits fram för Sollentuna Summer Winter Marathon. Foto: Privat

Sollentuna Summer Winter Marathon är ett parlopp som genomförs i lag med två deltagare och hade premiär i fjol. Då var taket 125 lag. I år kan dubbelt så många vara med – och så många kommer att vara med.

– Ja, det är fullt nu. Men det är alltid 10 procent eller så som inte dyker upp så jag kan nästan garantera att vi kan klämma in några efteranmälningar om folk dyker upp på lördag. Men starten går klockan 13 så de bör i så fall komma senast klockan 12, säger Nicolas Roman.

Springer över Edsviken sju gånger

Start och mål är vid Edsvik Konsthall. Loppet går runt Edsviken, i Sollentuna, Danderyd och Solna – men alltså även på Edsviken, till skillnad mot i fjol då det inte var tillräckligt tjock is.

– Vi korsar isen sju gånger och sträckorna är i snitt en kilometer. Det är så jäkla coolt att springa utmed vattnet och vika ner vid Segeludden och bara sticka ut på Edsviken. Vi springer på vatten, det är en unik upplevelse.

ANNONS

Funkar det att springa i vanliga löpardojor?

– Nja, vi rekommenderar spikskor eller broddar. Annars kan det bli svårt med fästet. Men det kan gå även med ett par grovmönstrade trailskor, säger Nicolas Roman.

Andra halvan avgörs i augusti

Nytt för i år är att Team Rynkeby God Morgon Täby hjälper till som funktionärer utmed banan och bjuder på något gott och varmt vid målgång. De samlar även in donationer till Barncancerfonden.

Andra delen av Sollentuna Summer Winter Marathon avgörs den 24 augusti, sju månader efter vinterhalvmaran, och på så sätt blir loppet ” ”världens längsta maraton”.

Vinner gör de intakta lag som har bäst sammanlagda tid i klasserna herr, dam och mixed. Men alla som deltar får den speciella tvådelade medaljen som har tagits fram, likt ett kompishalsband, där man får ena delen efter vinterloppet och den andra vid sommarens lopp.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.