ANNONS

32 år efter döden fortsätter Pelle fascinera

Pelle Lindbergh ishockeymålvakt
Pelle Lindbergh i Philadelphia Flyers.
Thomas Tynander författare till bok om Pelle Lindbergh
Thomas Tynander, journalist och författare.
Pelle Lindbergh bokomslag
Boken om Pelle Lindberg.
Snart har det gått 32 år sedan världens bästa hockeymålvakt Pelle Lindberg kraschade sin röda Porsche in i en mur och avled. Men historien om Hammarbyikonen som bara blev 26 år fortsätter att fascinera. Thomas Tynanders tidigare slutsålda bok om legendaren har kommit en ny utgåva.
ANNONS

Lagkamraterna i Philadelphia Flyers var på krogen och firade lagets första spellediga dag på två månader. Men Pelle Lindbergh var hemma med familjen. Tills telefonen ringde. En kompis övertalade honom att följa med ut.

På morgonen den 10 november lämnade Pelle Lindbergh nattklubben Coliseum.

Kraschade in i en mur

Trots att han var berusad valde han köra sin röda Porsche därifrån. Några minuter senare, på Somerdale Road i Vorhees, New Jersey, kraschade bilen in i en mur vid en skola. Pelle Lindbergh fördes till sjukhus där läkarna konstaterade att han var hjärndöd. Nästa dag stängdes respiratorn av.

Följde Foppa

20 år senare är journalisten Thomas Tynander i Philadelphia för att rapportera för Sportbladet om Peter Forsbergs första dagar i klubben. Att den nye svenske superstjärnan var i blickfånget var inget konstigt. Men Thomas Tynander överraskades av att folk på stan fortfarande pratade om Pelle Lindbergh. Och av responsen artiklarna om den gamle målvakten fick.

– Vi fick ha en extra insändarsida i tidningen. Vi blev väldigt förvånade.

”Ingen hyllningsbok”

Familjen Lindbergh frågade om han ville skriva en bok om Pelles liv.

– Jag var noga med att det inte fick bli en hyllningsbok, det måste vara ett journalistiskt arbete – ett historiskt dokument, säger Thomas Tynander.

Hemliga dokument

Förutom intervjuer med familjemedlemmar och lagkamrater gick han igenom hemliga polisdokument som han fick tillgång till genom dödsboet. Boken gavs ut första gången 2006.

– Den sålde slut väldigt snabbt men sedan trycktes inga fler upplagor. Jag har sett att den har sålts på Tradera för 900 spänn, säger Thomas Tynander.

ANNONS

Ny version

Till slut visade ett annat förlag intresse och i maj i år kom en ny version av boken där 100 av 390 sidor nyskrivna.

– Jag har dels uppdatera information om spåren efter Pelle och det som hände med Stefan Liv och Henrik Lundqvist. Jag rensade även lite och tycker att den här versionen är bättre, säger Thomas Tynander.

Nya läsare

Han är glad över att den verkar nå en ny läsarkrets.

– Hammarbyare som är 50 år eller äldre vet ju vem Pelle Lindbergh var. Men det är kul att boken verkar nå nya generationer som inte kände till att vi hade en Henrik Lundqvist redan på 80-talet. En Philadelphias David Beckham som hade störst lön, vacker flickvän och levde livet.

Varför väcker han fortfarande intresse?

– Jag tror det beror på att han lämnade oss när han var som bäst. Han var uppe på Mount Everest och sedan försvann han – han fick aldrig någon sämre period. Han kommer alltid vara killen som blev världen, säger Thomas Tynander.

Fakta

Hyllas varje år av Hammarby Hockey

Namn: Göran Per-Eric ”Pelle” Lindbergh.

Född: 24 maj 1959 på Södersjukhuset.

Uppväxt: Barnängsgatan, Södermalm.

Död: 11 november 1985 i Somerdale, New Jersey, USA.

Meriter i urval: Förste europé att att utses till bästa målvakt i NHL, 1985. VM-brons 1979 och OS-brons 1980.

Klubbar: Hammarby, 1969-1979, AIK, 1979-1980, Maine Mariners (AHL), 1980-1982, och Philadelphia Flyers (NHL), 1981-1985.

Pelle Lindberghs minne: Hammarby Hockey delar varje år ut pengar genom insamlingsstiftelsen Pelle Lindberghs minne för att ”främja barns och ungdomars möjlighet till utveckling, utbildning och fostran inom de olika idrottsliga verksamheterna men även till att stödja ideellt arbetande personer i Hammarbyfamiljen.”

Fakta

Jobbar med Sportnytt

Namn: Thomas Tynander.

Ålder: 50 år.

Bor: Östermalm.

Yrke: Nyhetsansvarig för SVT Sport.

Aktuell: Författare till boken Pelle Lindbergh som utgavs första gången 2006 och som har kommit ut i en nyutgåva i år.

ANNONS