ANNONS

Efter knivdåd – fler fältare till Spånga IP

Spånga IP.
Spånga IP.
Efter en knivattack och stenkastning mot fotbollspelare på Spånga IP reagerar nu kommunen. Fler fältassistenter och ökad kameraövervakning är några av åtgärderna som planeras.
ANNONS

Mikael Wallman, fotbollstränare i Spånga IS, har märkt hur våldet trappats upp på Spånga IP.

I juni cyklade hans son Alfred, 12, dit strax före träningen. Där blev han omringad av sju, åtta ungdomar. Flera var maskerade och tryckte en kniv mot hans mage och försökte tvinga till sig hans nya cykel.

– Han bröt ihop, blev fullständigt förkrossad. Då var det några killar som flyttade på sig och han kunde snabbt hoppa upp på cykeln och cykla iväg. En av killarna springa ikapp och slå honom med en avbruten hockeyklubba men träffade som tur var bara cykeln, säger Mikael Wallman.

Ville inte gå ut

Han undkom fysiska skador.

– Men det påverkade honom psykiskt, utan tvekan. Vi har varit och pratat med med kurator på unga brottsofferjouren och till en början ville han inte gå ut och absolut inte cykla till träningen. Nu gör han det om någon vuxen cyklar med honom, men det är ju inte alla föräldrar som hinner hem. Tidigare om åren har han ju alltid cyklat själv. Men nu vågar han i alla fall träna. Vi som föräldrar försöker uppmuntra honom, vi vill ju inte att han ska bli för hämmad av det här, säger Mikael Wallman.

Sparkade ner pojke

Sommaren har kantats av fler våldsdåd på Spånga IP.

– I juni stormade de in på planen och sparkade ner en pojke när pojkar -03 och flickor -03 hade träning, säger Mikael Wallman.

Stenkastning mot damlaget

I augusti attackerades damlaget av stenkastande ungdomar.

– Vi misstänker att det är samma gäng som ligger bakom alla händelserna, säger Mikael Wallman.

ANNONS

Men polisen har inte kunnat knyta någon till händelserna.

Barn stoppas från träningar

Det har gått så långt att föräldrar till flera av de yngre spelarna har förbjudit sina barn att träna på Spånga IP.

– Jag känner ju en olustkänsla. Man känner sig inte trygg. Det sitter hela tiden i bakhuvudet. Vi har ju en träning i veckan på Nälsta IP och där är känslan helt annorlunda. Det känns som en helt trygg miljö. På Spånga IP får man ju hela tiden vara på sin vakt. Man har den här inre oron hela tiden, säger Mikael Wallman.

Fler vuxna på plats

För att få bukt med problemen har klubben sett till att fler vuxna finns på plats vid träningarna.

– Vi är alltid minst fyra vuxna på träningarna. Normalt är vi två tränare på plats och då behöver vi hjälp av två föräldrar eller andra vuxna, säger Mikael Wallman.

Krismöte

Men klubben har känt att Stockholms stad behöver ta ett större ansvar för händelseutvecklingen kring fotbollsplanen.

– Vi kan inte vara samordnare kring Spånga IP. Det är kommunen som äger anläggningen och som måste ha samordningsansvaret, säger Milou Werth, ordförande i Spånga IS.

 

På måndagen träffade klubben representanter från idrottsförvaltningen, Spånga-Tenstas stadsdelsförvaltning, stadsledningskontoret och Stockholms fotbollförbund.

– Vi enades om att bilda en samverkansgrupp och ta fram en handlingsplan för att komma till rätta med problemen, säger Robert Sköld, avdelningschef på idrottsförvaltningen.

Fler vuxna

Redan nu står det klart att fler vuxna kommer synas på idrottsplatsen framöver.

– Det är klart att Spånga-Tenstas stadsdelsförvaltning har förstärkt med fältassistenter. Men i vilken omfattning vi kan få förstärkning på idrottsplatsen vet vi inte än, säger Robert Sköld.

Kameraövervakning

Idrottsförvaltningen har sedan tidigare viss kameraövervakning i idrottsplatsens fotbollshall. Nu ska man undersöka möjligheten att även kameraövervaka utomhusplanerna.

– Det är ju höga restriktioner för var man får ha kameraövervakning men vi ska försöka få en viss utökning. Men vi måste först skriva en ansökan till länsstyrelsen och det kan vara en rätt lång process. Jag kan inte lova att vi kommer att klara av det, säger Robert Sköld, avdelningschef på idrottsförvaltningen.

Nytt möte

Parterna ska mötas igen den 26 september enas om vilka åtgärder som behövs för att komma till rätta med problemen på Spånga IP. Då är tanken att även polisen ska vara med.


Tidigare artiklar


ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.