Efter kvalvakan: Han blev superstjärna på en natt

Brwa Pishdari livsände matchen.
Brwa Pishdari livsände matchen.
28 000 personer tittade på Karlbergs kvalmatch mot Luleå som spelades mitt i natten mellan onsdagen och torsdagen.
Orsaken: Livsändningen av Brwa Pishdari som blev superstjärna på en natt

”#kvalvaka”

Det blerv ledordet för nattens kvaldrama till division 1 norra i mellan Karlbergs BK och IFK Luleå.

Efter att ha flyttats två gånger på grund av snökaoset skulle matchen till sist spelas i en inomhushall på Bosön. Men Luleå, som flugit ner under kvällen, fastnade i trafiken på väg från Arlanda.

Först 00.20 kunde matchen dra igång. Men det var inget som avskräckte twitterpubliken som, under kvällen, samlats under haschtaggen ”kvalvaka” i väntan på matchstarten.

Samtidigt tändes också en lysande stjärna på sportjournalisthimlen då fotbollspelaren Brwa Pishdari livsände matchen på appen Periscope och samtidigt gav inlevelsefulla kommentarer.

Han hyllades bland annat av supestjärnan John Guidetti med tweeten: ”Dagens mest omtalade personer: 1. @Pishdari9 (Brwas twitteralias) 2. Donald Trump 3. Vem fan bryr sig?!”

Enligt uppgift ska totalt hela 28 000 personer ha tittat på livesändningen och ungefär 16 000 samtidigt.

När Mitt i når Brwa Pishdari är han fortfarande överväldigad av uppmärksamheten – och trött efter att ha varit uppe halva natten.

– Mobilsurret när jag vaknade efter tre timmar var det sjukaste jag sett i mitt liv. Det är helt bissart det här och väldigt roligt, säger han.

Brwa spelar till vardags i Norrtälje men med var och tittade på Karlbergs BK då han har flera vänner i laget. Han hade först inte batteri på mobilen för att livesända matchen, men efter att ha fått låna en laddare av en Karlbergsspelare drog han igång.

– Det enda jag kan säga är att allt kan hända, man måste vara beredd. Att en kvalmatch som spelas mitt i natten kan bli en sån här grej. Jag trodde några hundra skulle titta på sändningen.

Röster har höjts för att ge dig en egen show på Viasat. Vad säger du om det?

– Det är klart det är jätteroligt. Man bli glad.

Skulle du vilja bli sportjournalist?

– Jag vill bli fotbollsproffs, det är min dröm. Men i framtiden vore det såklart jättekul. Jag vill jobba med fotboll.

Vad tyckte du om matchen?

– Det var jättebra match med tanke på förutsättningarna. Stort cred till båda lagen som kan hålla en sån nivå efter midnatt. De flesta hade säkert jobbat på dagen också. Det var jämt och rättvist med ett kryss i slutändan. Samtidigt tyckte jag Karlberg spelade väldigt väldigt bra.

Har de nån chans i returmötet mot IFK Luleå på söndag?

– Jag tror på Karlberg. De kan absolut slå ut Luleå. De har visat tidigare att de inte har respekt för något lag.

Hänger du med till Luleå och livsänder därifrån också?

– Det är många som har frågat. Vi får se. Man vet aldrig.