ANNONS

Efter tunga skadan kom Mika tillbaka – starkare än någonsin

Mika Söderström
Mika Söderström först i mål i F17 på terräng-SM i Västerås. Hon sprang 4 kilometer på 14,57 och var fem sekunder före tvåan Vilma Jonsson.
Hon var skadad i ett halvår och började tävla igen först i mars. Ändå kan Mika Söderström se tillbaka på en säsong där framgångarna staplats på varandra. När 17-åringen från Vallentuna vann terräng-SM (4 kilometer, F17) i helgen så var det hennes femte SM-guld för året.
ANNONS

– Jag drog i princip hela tiden. Första varvet kändes ganska lätt, på andra varvet ökade jag. Två tjejer hängde med länge, men när det var 700 meter kvar var jag ganska ensam, berättar Mika Söderström om loppet.
När kände du att segern var säkrad?
– Det var redan med en kilometer kvar. Hon som kom tvåa tränar jag med varje dag, så hennes kapacitet hade jag bra koll på.
Det var Vilma Jonsson, Mikas klubbkompis i IFK Lidingö och klasskamrat på Löpargymnasiet i Sollentuna. Mika lämnade Vallentuna FK för IFK Lidingö i maj i fjol då hela hennes träningsgrupp och dessutom tränaren Kaj Abrahamsson fanns i Lidingö.
På sensommaren skadade hon sig och var borta ett halvår. Första tävlingen efter skadan var inomhus-SM i maj där Mika tog sitt första av årets fem guld då hon var snabbast av alla på 1 500 meter.
– När jag väl fick börja springa igen var jag väldigt motiverad och det gick lätt, men jag blev ändå förvånad att det gick så bra så fort, säger hon.
Och det fortsatte att gå bra. Nästa SM-guld vann Mika på stafett 3×800 meter i maj. Guld tre och fyra knep hon på ute-SM i Hässleholm i augusti.
Mika började träna friidrott i Vallentuna FK 2007, men det var först 2013 det började gå riktigt fort för henne.
– Det var då jag började träna med Kaj Abrahamsson. Jag sänkte mitt pers på 800 meter med 20 sekunder det året. Då kände jag att det här nog kan gå riktigt bra, att jag kan bli riktigt bra, säger Mika.
I dag tränar hon fyra gånger i veckan i skolan plus två gånger på helgen, ett pass med IFK Lidingö och ett på egen hand hemma i Vallentuna.
Vad är ditt mål på sikt?
– Jag drömmer om större mästerskap. Och att ta medaljer där.
Nästa chans till medalj är terräng-NM som avgörs i norska Kristiansand den 12 november. Mikas guldlopp på SM i Västerås gav en plats i den svenska landslagstruppen som en av fem blågula löpare i F19-klassen. Men hon ger inte sig själv alltför stora medaljchanser.
– Många som är där är nog bättre än mig. Jag gillar 1 500 meter och 2 000 meter hinder bäst och satsar mycket mer på det än på terräng. Så jag känner ingen press i NM. Jag ska bara våga hänga med och så får vi se hur långt det räcker.

ANNONS