Efterlängtade guld för Täby slalomklubb

Ida Candert bröt guldtorkan efter 28 år när hon vann USM i storslalom.
Ida Candert bröt guldtorkan efter 28 år när hon vann USM i storslalom.
Ett dygn efter Ida Candert tog Erik Voss-Schrader Täby SLK:s andra USM-guld i Idre.
Ett dygn efter Ida Candert tog Erik Voss-Schrader Täby SLK:s andra USM-guld i Idre.
Ida Candert, 14 år och Erik Voss-Schrader, 16, gjorde i helgen det ingen Täby SLK-åkare gjort på 28 år.

- Det var jättekul, säger Ida efter sitt USM-guld i storslalom.

I en klubb som fostrat åkare som Agneta Hjort, Ann Melander, Anders Wiggerud, Niklas Henning och Daniel Ericsson med flera, har det genom åren varit tunnsått med guld i ungdoms-SM. Det senaste och enda tog Fredrika Wellenius 1988.

Förra veckan bröts en 28 år lång väntan. Två gånger. Först var Ida Candert när hon i lördags vann D15 i storslalom med en sekund och 53 hundradelar till tvåan, Djursholmstjejen Liv Ceder, Sollentuna SLK.

Ida Candert hade hoppats på guld redan i super-G dagen innan.

– Jag var lite nöjd med brons i super-G. Efter storslalomtävlingen kunde jag inte vara besviken, säger hon och skrattar. Jag gjorde ett jättebra första åk och ledde med mycket.

Hon ville åka fort i andra också, det tillät inte banunderlaget.

– Jag fick göra ett fegt andra åk och det räckte.

Ida åkte ur i slalom sista tävlingsdagen. Då slog i stället Erik Voss-Schrader till i storslalom för H16. Vaxholmskillen låg tvåa efter första åket, 18 hundradelar efter Uppsala SLK:s Melker Netinder. Med det allra snabbaste andra åket vände Täbyåkaren på placeringsordningen och segermarginalen skrevs till 31 hundradelar.

Täby SLK tog ytterligare två medaljer i mästerskapet för ungdomar födda 2000 och 2001. Båda tog Hilma Lövblom, D16, som slutade tvåa i storslalom och trea i slalom. Hilma bommade en tredje medalj i super-G med två hundradelar.