Elaine vill ta Älta till toppen

”Jag vill hjälpa Älta till allsvenskan”, säger Elaine Estrela Moura. ”Med fem raka segrar kommer vi att vara med i toppen, vi har två och behöver tre till.”
”Jag vill hjälpa Älta till allsvenskan”, säger Elaine Estrela Moura. ”Med fem raka segrar kommer vi att vara med i toppen, vi har två och behöver tre till.”
Träning på Älta IP:s konstgräs.  ”Jag är imponerad av vår trupp.”
Träning på Älta IP:s konstgräs. ”Jag är imponerad av vår trupp.”
Elaine är världsstjärnan som bänkades i Tyresö. I Älta har mittfältaren fått en nytändning.

Hon har redan ordnat mål, segrar och en brasiliansk hejaklack åt laget.

Vattnet krusar sig i Ältasjön när Elaine trampar runt med sina dobbskor i strandsanden intill Älta IP.

– Jag spelade mycket på stränder i Brasilien men har faktiskt aldrig gjort det i Sverige.

Men vid sidan om att spela fotboll på elitnivå är hennes hobby fortfarande att spela fotboll ”på skoj med vänner”.

– Jag träffar brasilianska vänner och spelar fyrmanna på en liten konstgräsplan på Gullmarsvägen.

Är Marta med?

– Ibland är hon med och kollar men hon brukar inte spela. Hon har lite problem med ryggen och då är det är bättre att vila.

Plötsligt kommer två pappor med barnvagn förbi kramar om henne och pratar portugisiska.

– Han med kepsen har varit i Brasilien i tre månader och kom tillbaka i söndags. Jag trodde aldrig att det fanns så många brasilianare i Stockholm. Jag känner över 50 stycken.

Hon pekar ut ett par hus nära arenan där två familjer med brasilianska rötter bor. Deras närvaro på Älta IP har ökat markant sedan hon kom till klubben i slutet av juli.

Hennes första match hemma mot Hovås Billdal IF den 7 augusti drog mer publik än någon annan av Ältas matcher gjort den här säsongen: 503 åskådare.

– Sista hemmamatchen var det många brassar här – hur mycket folk som helst.

Har de följt Älta tidigare?

– Faktiskt inte, haha. Jag sa: ”Nu måste ni skärpa er.”

Matchen blev succéartad. I den 20:e minuten spelade hon fram Elin Wiklander på kanten som i sin tur hittade Elin Ekblom Bak som sköt in 1–0 på volley. Fem minuter före halvtidsvila nådde hon högst på Emily Ohlssons hörna och nickade in 2–0.

Älta vann till slut med 4–0. Även hennes andra match innebar seger, 3–0 borta mot IF Limhamn Bunkeflo.

– Det är helt underbart att vara här. Jag vill hjälpa Älta till allsvenskan. Med fem raka segrar kommer vi att vara med i toppen, vi har två och behöver tre till.

Hur är elitettan jämfört med allsvenskan?

– Jag är jätteimponerad av vår unga trupp, jag tycker att de kan spela på samma nivå som allsvenskan. För mig spelar det ingen roll var jag spelar, bara jag får vara på planen. Det är det som gör mig glad.

Hon kom till Tyresö FF 2009 och var en av lagets stora stjärnor de följande säsongerna. Men i år fick hon allt mindre speltid. Blev inbytt i åtta matcher men fick inte starta i någon.

– Det är bra att värva men kanske inte hela lag som Tyresö nästan gjort den senaste tiden. Det är inte schysst mot mig och andra som varit där jättelänge. Självklart blev jag jättesårad. Jag var ju en spelare som kunde spela överallt, jag var backup till alla – till och med målvakt om det hade behövts. Sådana grejer gjorde mig trött och jag kände att det var bättre att byta miljö.

Ett par dagar innan Lokaltidningen Mitt i träffar henne har hon fått erbjudande om ett bättre betalt kontrakt i en klubb som spelar i Champions League den här säsongen. Men nobbade.

– Jag vill stanna i Stockholm, jag har mitt jobb på Sjöbefälsföreningen här, vänner och allt som gör mig lycklig. Jag skulle tjäna mer pengar där borta men pengar är inte allt för mig.

Även om Stockholmsklubbar i allsvenskan skulle locka med spel nästa säsong stannar hon gärna i Älta.

– Vill de ha Elaine kvar finns jag här. Man måste vara trogen.

Vill de ha Elaine kvar finns jag här. Man måste vara trogen.Elaine Estrela Moura

Fakta

Skickar pengar till Brasilien

Namn: Elaine Estrela Moura.

Ålder: 30 år.

Bor: Hägerstensåsen.

Familj: Kvar i Brasilien – mamma Lenira, pappa Armando, och syskonen Leandro, 34, Laise, 32 och Ismael, 21.

Klubb: Älta IF.

Meriter i urval: OS-silver med Brasilien 2004 och VM-silver 2007. Silver i Uefa Women’s cup med Umeå 2007 och 2008. Svensk mästare 2005, 2006, 2007, 2008 med Umeå IK och 2012 med Tyresö FF.

Aktuell: Hetaste nyförvärvet i elitettan. Lämnade nyligen Svenska mästarna Tyresö FF för Älta IF. Möter Umeå Södra FF på Älta IP på söndag klockan 16.