Min lokala hjälte

Elin och Anthony är bäst på var sitt håll

Två boxare fokuserade på SM-guld. Anthony Yigit har en ledig stund över, och kollar in när Elin Rönnlund slår på sandsäcken.
Två boxare fokuserade på SM-guld. Anthony Yigit har en ledig stund över, och kollar in när Elin Rönnlund slår på sandsäcken.
Torvalla sporthall blir centrum för boxnings-Sverige om drygt en vecka. När SM avgörs är de största hemmahoppen utan tvekan Elin Rönnlund och Anthony Yigit.

Det jobbas inför SM på flera sätt i Haninge Boxningsklubbs lokal i Brandbergens centrum. Klubbens stora guldhopp, Elin Rönnlund, smattrar i väg slagserie efter slagserie mot sandsäcken i ena hörnet. Några meter längre bort pågår ett styrelsemöte om hur arrangemanget ska genomföras.

Haninge BK är nämligen värd för SM som avgörs i Torvalla sporthall den 12–15 april. Haninge kommun och boxningsförbundet är medarrangörer.

På den officiella SM-affischen står två av de största guldfavoriterna med höjda nävar, dock inte mot varandra. Anthony Yigit ­boxas i herrarnas 64 kilo, och Elin Rönnlund i 48 kilo som är ­damernas lättaste viktklass.

– Det är ju jätteroligt att vara affischnamn asså, säger 23-åriga Elin och skrattar.

Anthony Yigit, 20 år, har heller inget emot att synas.

– Jag är favorit i 64 kilo och siktar självklart på guld. Formen är bra.

Båda är nyblivna nordiska mästare. Och båda vet hur det känns att vinna SM. Anthony gjorde det 2010, och Elin redan 2007. På senare år har hon fått finna sig i att stå lite i skuggan av Natalie Lungo Vesenne. Men Djurgårdsboxaren har lagt av, och nu är Elin Rönnlund nummer ett.

– Jag minns hur skönt det var att vinna SM, säger Elin. Jag har satsat hårt i alla år sedan dess och vill ha vinnarkänslan tillbaka.

Det finns en risk att Elin inte får någon motståndare i SM. Hittills är hon ensam anmäld i 48 kilo. Elin kan då välja att gå upp en viktklass.

Men hon siktar inte bara på SM. VM för damer går i Kina i månadsskiftet oktober-november. Damboxningen debuterar också som OS-gren i London i sommar, men där finns inte Elins viktklass på programmet.

– Jag har redan gått upp en klass från 46 till 48 kilo. På OS är 51 kilo den lättaste klassen, och jag hinner inte jobba mig upp till det.

Anthony Yigit är däremot, som hittills ende svensk, klar för OS.

– Jag ska på flera träningsläger i Spanien för att ladda för OS. Jag är bland de bästa i världen i min klass och har medaljchans.

Elin och Anthony känner varandra väl, och har sparrat lite på skoj.

– Elin är en tjej med hjärta för boxning. Det är inspirerande att kolla henne. Hon är en riktig fajter, och jag tror hon kan vinna VM, säger Anthony.

Elin är i sin tur imponerad av Anthony.

– Han är en jättegrym boxare. Jag har lärt mig mycket av att studera hans fotarbete och rörlighet.

Vido Ratkovic är tränare och sitter i Haninge BK:s styrelse. Han är starkt engagerad i SM på hemmaplan.

– Vi sökte SM därför att det var några år sedan det gick i Stockholm. Vi hade ett bra arrangemang i fjol med landskampen mot England.

Fakta

Favoriter till SM-guld

Namn: Anthony Yigit.

Ålder: 20 år.

Bor: Jordbro.

Aktuell: Guldfavorit i SM i boxning.

Klubb: Skarpnäcks BK.

Namn: Elin Rönnlund.

Ålder: 23 år.

Bor: Huddinge.

Aktuell: Guldfavorit i SM i boxning.

Klubb: Haninge BK.