ANNONS

Elin slipar svingen i snö och vinterkyla

Varmt och vindstilla på utslagsplatsen, men snö och vinterkyla där bollarna landar. I en uppvärmd studio slipar Elin Emanuelsson på sin sving inför Europatouren.

– Skönt att inte behöva vara inomhus i en hall hela tiden, säger hon.
ANNONS

Tre stora infravärmeanläggningar är riktade mot platsen där Elin Emanuelsson står. Hon matar boll efter boll ut i den krispiga snön på golfbanan Bro Hof Slott.

– Så fort snön smälter plockar vi upp dem, säger hon.

Vi befinner oss inne i golfbanans så kallade studio. Lokalen har isolerats under vintern och infravärmen gör det möjligt för golfspelare att träna på sina slag fullt ut även under vintertid.

– I en golfhall är det trångt och man kan som längst slå 50 meter. Här kan man vara även om det är tio minus utomhus, säger Daniel Bäck som är Elin Emanuelssons tränare.

Han står vid en dator som är kopplad till en liten videokamera som spelar in slagen. På ena väggen sitter en platt tv-skärm uppsatt. Genom ett datorprogram kan han in i minsta detalj analysera Elins teknik.

– När hon är i väg och spelar kan hon skicka ett filmklipp till mig via telefonen och tio minuter senare har jag tittat på det och kan skicka över kommentarer på vad som kan justeras, säger Daniel Bäck.

Utöver tekniken lägger Elin Emanuelsson stort fokus på den mentala biten och hon har en egen mental coach.

– Det handlar mycket om att ställa in sig på vad man ska uppnå ute på banan. Jag brukar visualisera det i huvudet kvällen innan. Sedan är det alltid bra att ha någon att bolla med om man känner sig orolig inför en situation eller så.

I januari kom belöningen för alla timmar av minutiösa förberedelser. Efter närmare två veckors kvalspel i La Manga i Spanien blev Elin klar för spel på Europatouren.

ANNONS

– Jag var helt slut efter så många dagar på helspänn. Men det är en fantastisk känsla att nå ett mål man har satt upp. Både närspelet och utslagen stämde. Jag hade en trygghet i spelet och kände att det skulle gå vägen, även om det var lite nervöst på sista rundan.

Att hon dessutom placerade sig så bra i kvalet att hon får ett ”fullt kort” innebär många fördelar.

– Jag kan planera säsongen på ett helt annat sätt och lägga upp den precis som jag vill. Sedan har det höjt självförtroendet också.

För Elin Emanuelsson blir det andra säsongen på Europaturen. Första gången var 2010.

– Det är skönt att inte vara rookie. Nu vet jag vad som väntar och behöver inte göra om tidigare misstag. Första gången vill man så mycket. Man vill spela alla tävlingar.

Förhoppningen är bland annat att spela British Open i september.

– Det hade varit häftigt. Spelar jag bara bra i början av säsongen ska jag kunna ta mig dit.

Efter ett lite tungt fjolår, då hon bland annat däckades av fästingviruset TBE i två veckor, kan Elin Emanuelsson nu vara på väg mot sin bästa säsong hittills under sina fem år som proffs.

– Jag känner mig bättre än någonsin tidigare.

”Jag känner mig bättre än någonsin tidigare”, säger Elin Emanuelsson som inne i studions infravärme skjuter boll efter boll ut i vinterkylan.

Fakta

Har egen tävling

Namn: Elin Emanuelsson.

Bor: Hammarby Sjöstad, uppvuxen i Nacka.

Ålder: 27 år.

Familj: Mor, far, syster, bror och sambo.

Representerar: Ingarö GK.

Övrigt: Har en egen golftävling, Elin Masters, som i år kommer att spelas på Ingarö GK 1 juli. Bloggar på elinemanuelsson.com.