1 000 dar i rad – Elin kan inte sluta springa

STREAK Elin Ragnarsson
Elin testar de snötäckta banorna på Sollentunavallen några timmar före sitt eget långlopp.
STREAK Elin Ragnarsson
Oavsett väder och vind har Elin sprungit utomhus – 1 000 dagar i rad.
STREAK Elin Ragnarsson
Tatueringen på armen kan hjälpa Elin då det är motigt i ett lopp – om hon har kortärmat.
Elin Ragnarsson från Edsberg har sprungit varje dag i 1 000 dagar. Det måste firas, tänkte hon – med att springa 100,0 kilometer på Sollentunavallen. Hon startade vid midnatt och räknar med att ha klarat av de 250 varven vid 16-tiden i dag fredag.

– Jag hoppas att jag kan inspirera andra, framför allt tjejer. Jag vill visa att man inte måste vara pinnsmal för att springa långt, bara man har bra skor och vänjer kroppen successivt, säger Elin Ragnarsson när Lokaltidningen Mitt i träffar henne på Sollentunavallen några timmar före hennes 100-kilometerslöpning.

Hon testspringer några vändor fram och tillbaka utmed långsidan vid läktaren. Att springa 250 varv runt Sollentunavallen blir knappast lättare av att löparbanan är täckt av snö och delvis av is.

– Nej, men jag skapar väl ett spår åt mig själv så småningom, funderar Elin.

Började löpträna i gymnasiet

Hon började springa för drygt åtta år sedan då hon gick på Rudbecksgymnasiet och gjorde ett projekt som gick ut på att förbättra konditionen.

– Jag kunde springa 1,1 kilometer när jag började och efter 12 veckor sprang jag 7,7. Efteråt tänkte jag att det här var ju faktiskt riktigt kul.

Så hon fortsatte. Första loppet var Midnattsloppet 2009. Därefter har det blivit fler 10-kilometerslopp, men även några maror och flera ultralopp – som längst 112 kilometer i Västerås.

– Mina kompisar tycker att det är galet, men de har vant sig. Folk jag inte känner tror ibland inte på att jag har gjort det. Särskilt tidigare då jag vägde lite mer än nu, säger Elin.

30 dagar tanken från början

Idén att springa varje dag, en så kallad runstreak, växte fram. Elin började den 1 juni 2014 och tanken var först att köra 30 dagar i rad ”för att få in rutinen”.

– Men så körde jag vidare en månad till. Sedan tänkte jag att jag kör 100 dagar. När jag hade gjort det så ville jag hålla på i ett år. Nu kan jag inte sluta.

I löparkretsar ska man springa minst en engelsk mile, 1,6 kilometer, varje dag för att göra en runstreak. Elin brukar oftast springa 3 kilometer. – och alltid utomhus.

– Det roliga är att jag märker att jag blir starkare även om jag inte springer så långt varje dag.När jag sprang maran 2015 hade jag gjort mitt sista långpass i mars men slog ändå pers med 21 minuter.

”Springer ifrån förkylningen”

Varken sjukdomar eller skador har stoppat henne en enda dag sedan i juni 2014.

– Jag har varit lite småförkyld några gånger, men löpningen rensar ut verkar det som. Jag springer ifrån förkylningen. Och feber har jag inte haft en enda dag sedan jag började streaken. Två gånger har jag stukat foten, men inte värre än att jag har kunnat springa. Och det blev bara bättre av det, jag fick igång blodcirkulationen, säger Elin.

Under fredagen kommer flera löparkompisar till Sollentunavallen och springer med Elin en bit, berättar hon. Men de första sju åtta timmarna efter starten vid midnatt handlar det om att springa ensam i kylan och mörkret, varv efter varv.

– De skulle lämna lite lyse på i några av strålkastarna så helt kolmörkt blir det inte i alla fall.

Hårdrockslåt på repeat

Skulle det kännas motigt hjälper musiken i hörlurarna. Elin gillar hårdrock och hade en gång låten ”Smash into pieces” med Unbreakable på repeat i flera timmar under ett ultralopp.

– Jag hade väldigt ont, men tog mig i mål. Sedan dess vet jag att jag kan klara sådant som jag inte trott, bara jag inte ger upp.

Elin vill absolut inte avbryta ett lopp hon har påbörjat, men hon har inga problem med att dra ner på takten om det behövs.

Har Ron Hill i bakhuvudet

– Jag känner alltid av hur det känns i kroppen. Ibland känns det bra och då kan jag pressa mig. Känns det sämre så tar jag mig bara runt och försöker ha kul och njuta av det. Men jag vill alltid slutföra loppet.

Hur länge Elin ska fortsätta med sin runstreak vet hon inte. Men hon har inga planer på att sluta.

– Nu klev Ron Hill av sin streak för bara några veckor sedan. Då hade han sprungit 19 000 dagar i streck, över 52 år. Jag har i bakhuvudet att det skulle jag ju faktiskt kunna slå, säger Elin och skrattar.

Fakta

Älskar hårdrock och färgen rosa

Namn: Elin Ragnarsson.

Ålder: 27 år.

Bor: Edsberg.

Yrke: Arbetar i sportbutik.

Favoritfärg: Rosa. ”Det kanske syns på håret.”

Hobby utöver löpning: Hårdrock, reser runt och ser sina favoritband. Att fotografera.

Tatuering: ”Unbreakable” på vänster underarm, med sångarens handstil. Han skrev det på Elins arm efter en konsert och hon tatuerade in det. ”När det går tungt i ett lopp tittar jag där och får styrka. Okrossbar. Men det går ju bara när jag har kortärmat.”

Aktuell: har sprungit minst 1,6 kilometer varje dag i 1 000 dagar. Firar det med att springa 100,0 kilometer på Sollentunavallen fredagen den 24 februari.