Min lokala hjälte

Elin stannar i Älta

Ältas skyttedrottning Elin Ekblom Bak såg ut att vara på väg tillbaka till Tyresö FF och allsvenskan. Men hon stannar i Älta IF.

– Det betyder oerhört mycket, säger tränaren Christer Bertils.

Efter en månad med träningar och matcher med svenska mästarna Tyresö FF har Elin Ekblom Bak bestämt sig. Det blir ingen comeback i allsvenskan. Åtminstone inte nu.

– Tony (Gustavsson, tränare i Tyresö FF) var villig att diskutera ett kontrakt men jag tog själv beslutet att inte fortsätta med Tyresö. Jag hade inte den 150-procentiga motivationen att lägga ner den tid och kraft som behövs. Det finns andra saker i livet som är viktigare än att offra så mycket som krävs för att ta en plats där. Jobb och familj hade fått lida.

Förra året trappade den förra landslagsspelaren ner med Älta i division 2. Där vann hon skytteligan och förde laget till seger i Victoria cup och till den nya rikstäckande andraserien – elitettan.

I början av den här säsongen var hon tillbaka i Tyresö FF och tränade. De snötäckta planerna begränsade möjligheterna till traditionella fotbollsträningar med Älta.

Även om det inte blev någon fortsättning är hon glad att hon tog chansen att mäta sina krafter med de svenska mästarna.

– Det var kul för den personliga känslan att känna att jag hänger med de allra bästa.

När Lokaltidningen Mitt i träffade henne på Tyresövallen i februari berättade hon att en av fördelarna var att flera av Tyresö FF:s träningar var på dagtid. Efter träningspassen kunde hon hämta barn från dagis och skola.

I Älta är det kvällsträningar som gäller. Men Elin Ekblom Bak har ett avtal med klubben om att sköta en del träning på egen hand.

– Jag tränar inte alla pass med laget och fysträning kör jag själv, det är samma deal som vi hade förra året.

Hon säger att det ”känns skitkul” att spela med Älta i lagets första säsong i elitettan.

– Det blir en otroligt tuff utmaning. På papperet är vi ju det svagare laget och bottentippade. Vi är enda division 2-laget, alla andra har tillhört toppen i division 1 eller allsvenskan. Det ska bli oerhört inspirerande att se hur det här unga laget står sig, jag tror att vi har en god chans att hålla oss kvar och det är ju målsättningen.

Kontraktet sträcker sig året ut, ”sedan får vi se”. Hon medger att hon gärna skulle spela med Älta i damallsvenskan men tror att det dröjer ett tag innan klubben når dit.

– Den dagen det sker får vi se.

Elin Ekblom Bak ser fram emot att spela med Älta i elitettan och tror att laget har god chans att hålla sig kvar.

Fakta

Premiär hemma på Älta IP

Namn: Elin Ekblom Bak.

Ålder: 31 år.

Bor: Älta.

Familj: Sebastian, 39 år, bonusdottern Emma, 8 år, och gemensamma dottern Mathilda, 3 år.

Sysselsättning: Doktorerar i medicinsk vetenskap vid GIH och Karolinska institutet.

Aktuell: Fortsätter i Älta IF lagets första säsong i elitettan. Premiär mot Eskilstuna på Älta IP klockan 15 på söndag den 14 april.